Dolar 32,4932
Euro 34,9317
Altın 2.431,38
BİST 9.789,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Tütün üreticisi ‘destek’ istiyor

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, tütünün de tarım ürünü olarak kabul edilerek devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi

Tütün üreticisi ‘destek’ istiyor
REKLAM ALANI
20 Mart 2018 17:57

Tüccara getirdikleri ürünleri satmak isteyen üreticilerle konuşan Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, tütüne de diğer tarım ürünlerine verilen desteğin verilmesini istedi. Tosuner, “19 liraya satılan tütünün bugün 17 lira maliyeti var. Üreteci tütünü 25 liraya satarsa para kazanır. Çiftçi çok mağdur. Devletimiz bu tütünü tarım ürünü bildiği halde, tarım ürününün dışına çıkarttı ve destek vermiyor. Tütünü tarım ürünü olarak kabul etmezse kırsalda göç yüzde 30’lara ulaşacak. Üretici masrafını kurtarmadığı için yapmıyor, tütünden başka da bir gelir kaynağı yok. Tütünün de tarım ürünü olarak kabul edilmesi lazım” dedi.

“Yasaksa hiç yapılmayacaksa yapmayalım”
Çetinkaya Mahallesi’nden üretici Can Ahmet Kurt ise, “Bu sene teslim ettiğim tütünden kârımız yok, zararımız çok. 10 liraya tütün dizdiriyoruz, 17 liraya mal ediyoruz, 19 liraya tütün satıyoruz. Biz destek istiyoruz. Buğdaya, mısıra, silaja, çeltiğe verdiği gibi destek istiyoruz. Bakanımızdan ricamız bu. Tütüne hiçbir destek yok. Yasaksa hiç yapılmayacaksa yapmayalım” diye konuştu.
Barış Mahallesi’nden üretici Mehmet Kansız ise, “Genelde Bafra Ovası tütün üzerine yürüyor. 18-46 bir torba gübre 95 lira, tütün 19 lira. Üretici nasıl yapacak? Mazot olmuş 5 lira. Bafra kırsalda tütün ovası. Bu beyaz lahana olayı değil. Ben bugün 1 ton tütün satıyorsam benden stopaj parası kesiyor, benden vergi alıyor. Benden vergi aldın mı destek vermen lazım. Bir buğdayla bir tütünle olmuyor. Özellikle çiftçinin istediği mazot, gübre. Bugün gübre 50 lira olursa ben 2 ton daha fazla yaparım. Gübreyi alamadığım için tütünü 1 tonla geçiriyorum. 5 çocuğum var. Bugün 1 ton tütünle geçinebilir mi” şeklinde konuştu.
Tütün üreticileri, diğer tarım ürünlerine verilen desteğin tütüne de verilmesini istiyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.