Dolar 32,3581
Euro 34,7002
Altın 2.391,12
BİST 10.160,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

‘YANDAŞ YİNE ZENGİN FATURA YİNE VATANDAŞA!..’

İYİ Partili Erhan Usta’nın, ‘Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yapılan petrol ticareti sebebiyle UTM kararıyla 1,4 milyar dolar tazminata mahkûm edilmesine’ ilişkin verdiği araştırma önergesi reddedildi

‘YANDAŞ YİNE ZENGİN  FATURA YİNE VATANDAŞA!..’
REKLAM ALANI
30 Mart 2023 20:54

İYİ Parti Grup Başkanvekili Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın, “Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile yapılan petrol ticareti sebebiyle UTM kararıyla 1,4 milyar dolar tazminata mahkûm edilmesine” ilişkin Meclis’e verdiği soru önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

BERAT ALBAYRAK’IN AKRABASI OLAN İSİM
Erhan Usta, verdiği önergede, hatalı işlemlerde bulunanların tespit edilmesini talep etti. Erhan Usta, Meclis’e sunduğu önergede şu ifadeleri kullandı:

Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında 2014-2018 yılları arasında yapılan petrol ticareti sebebiyle Türkiye Uluslararası Tahkim Mahkemesi kararıyla 1,4 milyar dolar tazminata mahkûm edilmiştir. Söz konusu petrol ticareti Singapur’da kurulmuş ve sonrasında Türkiye’de faaliyet gösteren Powertrans adlı şirket aracılığıyla yapılmıştır. Basında yer alan haberlere göre dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın akrabası olan Ekrem Keleş şirketin koordinatörü olarak görev yapmıştır. Irak Merkezi Hükümeti olan anlaşmalara aykırı olarak IKBY ile özel bir şirket aracılığıyla yapılan petrol ticareti sebebiyle ortaya çıkan tazminat tutarı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından karşılanacaktır. Söz konusu ticaret sonucunda Powertrans şirketi kâr elde etmiş ancak ortaya çıkan tazminat devletimize yani Türk milletine yüklenmiştir. Söz konusu tazminatın oluşmasına sebep olan hatalı işlemlerle bu işlemlerde kusuru bulunanların tespit edilmesi, benzer nitelikte olup tazminat ödenmesine neden olabilecek diğer işlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 102’nci ve 103’üncü maddeleri gereğince genel görüşme açılması konusunda gereğini arz ederiz.

ALBAYRAK VE AKRABASI: Erhan Usta’nın iddiasına göre, Türkiye’yi 1.4 milyar dolar tazminata mahkum eden ticareti gerçekleştiren şirket, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın akrabası olan Ekrem Keleş’ın yönetimindeydi.

BAĞDAT HÜKÜMETİ DEĞİL IKBY MUHATAP ALINDI
Erhan Usta, araştırma önergesinde gerekçe olarak ise şu ifadeleri kullandı:

2014-2018 yılları arasında üzerinde Irak Merkezi Hükümetinin de hak sahibi olduğu petrolün taşınması amacıyla IKBY ile üstü kapalı çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalar neticesinde uluslararası anlaşma hükümleri yok sayılarak Bağdat Hükümeti yerine IKBY ile süreç işletilmiş ve nihayetinde Bağdat Hükümetinin konuyu Uluslararası Tahkim Mahkemesine taşımasına neden olunmuştur. Geçtiğimiz hafta sonuçlanan dava sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti 1,4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm edilmiştir. AK Parti’nin dış politika yönetimi ve bireysel çıkarları gözetmesi maalesef Türkiye’yi siyasi çıkmazlara soktuğu gibi ekonomik yaptırımların muhatabı haline getirmiştir.

YANDAN ZENGİN OLDU, FATURA MİLLETE
Kısacası, AK Parti yönetiminin kirli ve karanlık işleri neticesinde hükümete yakın kişi ve şirketlerin kâr elde ettiği, sonucunda çıkan tazminatın ise Türk milleti tarafından ödeneceği bir durum meydana gelmiştir. AK Parti ve liyakatsiz kadroları, rantçı zihniyeti ile yine yandaşları zengin etmiş, faturayı milletimizin sırtına yüklemiştir.

Söz konusu tazminatın oluşmasına sebep olan hatalı işlemler ile bu işlemlerde kusuru bulunanların tespit edilmesi, benzer nitelikte olup tazminat ödenmesine neden olabilecek diğer işlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’ nün 102’nci ve 103’üncü maddeleri gereğince genel görüşme açılması konusunda gereğini arz ederiz.”

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.