Dolar 32,5150
Euro 34,9633
Altın 2.430,04
BİST 9.800,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Z KUŞAĞI

Z KUŞAĞI
REKLAM ALANI
17 Mart 2022 13:37 | Son Güncellenme: 17 Mart 2022 13:38

Toplumun en dinamik, potansiyeli yüksek, gelişime açık kesimi gençliktir. Genç nüfusa sahip ülkemiz bu gücünü, enerjisini ne kadar kullanıyor, ekonomiye, kültüre, sanata, spora ve kalkınmaya yansıtıyor. Bu nedenle Z kuşağı gençliğini iyi tanımak ve anlamak gerekir.

Gençliğimizi dünyadaki gelişmeler ışığında iyi anlamak, eğitmek ve geleceğe hazırlamak ülkemizin en önemli meselelerinden biridir.

Tüm dünyada Z Kuşağı, Milenyum çağı çocukları, internet nesli diye adlandırılan değişik adlarla anılan bu gençlik 2000 yılından sonra doğan kuşaktır.

       Z Kuşağının genel özellikleri;

  • Küçük yaşatan itibaren bilişimle, internetle, bilgisayar ve akıllı telefonla tanıştı.
  • Dünyayı takip eden, teknolojiye meraklı ve hakimdir.
  • Bireysel beklentileri yüksek, toplumsal duyarlılıktan uzaktır.
  • Takım çalışması, ekip ruhuna yatkın değildir.
  • Geceleri yaşamayı seven, gündüzleri uyuyandır.
  • Sanal alemde vakit geçirir,, sanal arkadaş, sanal sohbet ilişkileri tercih eder.
  • Kıyafet tercihleri siyah ağırlıkdır, içecek çay yerine kahveyi seçer.
  • Sabah kahvaltıyı yapmaz, gün içinde ayaküstü, sağlıksız beslenme alışkanlıkları vardır.
  • Aşırı özgürlükçüdür, özgüveni yükseltir ama emek harcamaz istemez.
  • Herşeyden çok çabuk sıkılan, odaklanma ve yüzyüze iletişim sorunları olan gençliktir.

 

Yukarıda sayılan özelliklere bakıldığında iletişim kurulması zor bir nesil gibi görünse de yeni ortamlara çabuk adapte olabilen, değişime ve gelişime açık bir kuşak olan Z kuşağı fırsatlarla doludur.

X Kuşağının ( 80-90’lı yıllrda doğanlar) bu nesli anlaması, ebeveynlik yapabilmesi, onların eğitilmesi,  öğretmenlik ve rehberlik yapmak son derece zordur. ‘’ Bizim zamanımızda’’ ile başlayan nasihatler Z kuşağına ulaşmanın yolu değildir.

Z Kuşağını ulaşabilmenin en etkili yolu; onları sınırlamayın. Özgür bırakın. Ancak bu özgürlüğün bedeli olmalı. Kendine ve çevresine zarar verecek özgürlüğün bedelini ve sorumluluğunu alsınlar.  Özgürlüklerini yaratıcı fikirler ve projeler için kullanmalarına imkan verin.

Ödüllendirin, ancak başarıyı sahiplendiği gibi başarısızlığın sorumluluğunu alsın. Faturasını ödesin.

Harekete, spora ve sağlıklı beslenmeye, yaşamaya teşvik edin…

Dünya değiştikçe insanlarda, toplumlarda değişiyor, değişecek. Bu değişim yönetmek, olumlu sonuçlar doğurabilmesi için Z kuşağını anlamak, iyi bir eğitimle onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak başta eğitimciler olmak üzere toplumun her ferdin görevi ve sorumluluğudur.

Dikkat; Alfa Kuşağı ( 2020 sonrası doğanlar) yola çıktı geliyor…

Sağlıklı ve mutlu kalın…

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.