Dolar 32,5293
Euro 34,9386
Altın 2.440,48
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

1.3 MİLYAR DOLAR!

Türkiye’nin üretiminde lider olduğu fındığın ihracatından 10 ayda 1,3 milyar dolar gelir sağlandığı açıklandı

1.3 MİLYAR DOLAR!
REKLAM ALANI
24 Kasım 2022 16:14

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre yaklaşık 725 bin hektar alanda, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Artvin, Bartın, Kocaeli, Sinop, Gümüşhane, Kastamonu ve Rize olmak üzere 14 ilde üretimi yapılan fındıktan direkt ve dolaylı olarak 500 bin aile geçimini sağlıyor.

 1.3 MİLYAR DOLAR!

İLK 3 ÜLKE, ALMANYA, FRANSTA, İTALYA
Ülkenin fındık üretiminde önemli potansiyelini oluşturan Karadeniz’de ise Ordu, yaklaşık 230 bin hektarlık bahçeyle en fazla üretim alanı sıralamasında başı çekiyor. Üretimin yanı sıra ihracatıyla da ön planda olan fındık, bu yılın 10 ayında Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak 129 ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye ihraç edildi. Söz konusu dönemde 239 bin 934 tonluk fındık ihracatından 1 milyar 325 milyon 828 bin 762 dolar girdi sağlandı.

Fındık rekoltesi geçen yıl yaklaşık 700 bin ton olarak gerçekleşirken, Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan komisyonun 2022 yılı tahmini rekoltesi ise 765 bin ton olarak açıklandı.

 1.3 MİLYAR DOLAR!

HEDEFİMİZ, EN AZ 5 MİLYAR DOLAR
Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, resmi olarak 725 bin hektar alanda 13 ilde fındık üretimi yapıldığını söyledi. Söz konusu ürünün yıllık getirisinin 2,5 milyar dolar civarında olduğuna dikkati çeken Arslantürk, “Bizim fındıkla ilgili hedefimiz en az 5 milyar dolar. Üretim alanlarındaki verim ve kaliteyi artırarak da bu rakama ulaşmamız son derece kolay. Onunla ilgili zaten örnek çalışmalar yapılıyor.” dedi.

BÖLGE, EKSTRA KATMA DEĞER KAZANACAK
Arslantürk, söz konusu 5 milyar dolar fındık hedefine ulaşıldığı takdirde bölgenin ekstra bir katma değer kazanacağını vurgulayarak, “Karadeniz’in önemli geçim kaynağı olan fındık üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların hızlı şekilde devam etmesi gerekiyor ki bu hedefe ulaşabilelim.” ifadesini kullandı. Fındık üretimine paralel ihracatının da artırılmasının hedeflendiğini belirten Arslantürk, sözlerini şöyle tamamladı:

“Üretim miktarının 700 bin ton ortalamasından önümüzdeki 5-10 yıl zarfında 1 milyon tona çıkmasını hedefliyoruz. Ona paralel de ihracatı artırarak elde edeceğimiz gelirleri en kısa dönemde 3 milyar doların üzerine başlangıçta taşıyıp sonrasında da 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı planlıyoruz.”

ÜRETİMİN YÜZDE 80-85’İ İHRAÇ EDİLİYOR
Dünya fındık üretiminin yüzde 75’inin Türkiye’de gerçekleştirildiğine dikkati çeken Soydan, “Ürettiğimiz fındığın yüzde 80-85’inin ihracatını yapıyoruz. Türkiye’ye bu ihracattan yıllık ortalama 2-2,5 milyar dolar gibi bir döviz girdisi sağlanmış oluyor. Bu, bölgemiz ve ülkemiz için önemli bir rakam” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.