Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

1 AYDA 79.1 MİLYON DOLAR!

STSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun’un ocak ayında 116 ülke ve dört serbest bölgeye toplam 79,1 milyon dolar değerinde ihracat yaptığını açıkladı

1 AYDA 79.1 MİLYON DOLAR!
REKLAM ALANI
1 Mart 2022 20:51

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, geçen yılın ocak ayına göre Samsun’un yılın ilk ayında ihracatını yüzde 16,9 artırarak, 116 ülke ve dört serbest bölgeye toplam 79,1 milyon dolar değerinde ihracat yaptığını söyledi.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZTE 16.9’LUK ARTIŞ
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) özel ihracat sistemi verilerine göre yayımladığı ihracat rakamları hakkında bilgi verdi. Salih Zeki Murzioğlu, yılın ilk ayında Samsun‘un 116 ülke ve dört serbest bölgeye toplam da 79,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Geçen yılın ilk ayına göre Samsun’un ihracatını yüzde 16,9 arttırdığını belirten Murzioğlu, en fazla ihracat yapılan beş ülkenin ABD, Hollanda, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Yemen olduğunu, bu ülkeleri ise Sierra Leone, Birleşik Krallık ve Almanya’nın takip ettiğini söyledi.

EN FAZLA İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLER
2022 Ocak döneminde Samsun ilinden en fazla ihraç edilen ürünler hakkında da açıklamada bulunan Başkan Murzioğlu, “İlimizden ilk ayda en fazla ihracat yapılan ürünlerin başında değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday glüteni yer almıştır. Onu ise motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları, bunların aksam ve parçaları takip etmiştir. Üçüncü sırada ise, balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar, dördüncü sırada da, elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları gelmiştir. Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları ise beşinci sırada yer almıştır. Bu ürünleri de demir ve çelik, silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı, demir veya çelikten eşya, kauçuk ve kauçuktan eşya, yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler takip etmiştir” dedi.

‘SAVAŞIN KİMSEYE FAYDASI YOKTUR’
Samsun’un ilk ayda yapmış olduğu ihracat rakamlarının ilerisi için umut verici olduğunu ifade eden Murzioğlu, “Samsunumuz geçen yıl tarihinin ihracat rekorunu kırmıştı. Samsun tarihinde ilk kez 1 milyar dolar ihracat rakamını aşarak, 1 milyar 289 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirmişti. Hepimizin bildiği gibi dünya korona virüsü ile savaş veriyor. Pandemiyle mücadele yönetimi nedeniyle ekonomik olarak pek çok sektör büyük sıkıntılar yaşadı. Halen sonuçlarını görüyoruz. Ama hem ülke olarak hem de Samsun olarak biz yaşanan krizi fırsata çevirmesini bildik. Bu sürecin belki de en az yıprananı sanayi sektörü oldu. Ama şu anda hemen yanı başımızda yaşanan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş bizi de tüm dünyayı da tedirgin etmektedir. Temennimiz iki yakın partnerimiz olan komşu ülkelerin savaşa derhal son vermeleridir. Çünkü bu savaşın kimseye fayda sağlamayacağı aşikardır. İnşallah tez zamanda barış sağlanır ve bölgemiz huzura kavuşur” diye konuştu.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.