Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
BİST 9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

4 SAATLİK BAYRAM

Samsun’da 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının bir süreliğine sona ermesinin ardından 65 yaş üstü vatandaşlar sokaklara akın etti. Yenigün Gazetesi muhabirleri bu süreçte sokağa çıkıp yaşlı vatandaşlarımızın nabzını tuttu.

4 SAATLİK BAYRAM
REKLAM ALANI
10 Mayıs 2020 18:18 | Son Güncellenme: 10 Mayıs 2020 18:31

Türkiye genelinde Korona virüsü sebebiyle uygulanmaya başlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara uzun zamanın sonunda 11.00-15.00 saatleri arasında 4 saatlik izin verildi. Samsun’da ise 65 yaş üstü vatandaşlar kısıtlamanın geçici süre kalkmasını fırsat bilerek parklara akın etti. Sokağa akın eden 65 yaş üstü vatandaşların bir kısmı tur atıp dolaşırken bir kısmı parklarda spor aletleriyle spor yaptı. Kimisi sosyal mesafeye dikkat etti, dikkat etmeyenleri ise uyardı.
Kısıtlamanın kısa süreliğine kaldırılmasını fırsat bilen yaşlı vatandaşlarımıza Yenigün muhabirleri mikrofon uzatarak, evde kaldıkları sürelerde neler yaptıklarını bu süreci nasıl değerlendirdiklerini sordu. İşte haberimizin detayları…

“DIŞARI ÇIKMAK ÇOK İYİ BİR DUYGU”
Mehmet Bey(75),


Dışarı çıkmak çok iyi bir duygu ama sürekli çıkabilsek daha iyi bir şey tabii… Bak şimdi iki aydan beri oturuyorum. Yiyip içip yatıyorum. Şu ayaklarım gitmiyor. Oradan oraya yürüyemiyorum. Evde durmanın zorlukları var. Gezmediğin zaman ağrı sızı oluyor. Hareket edeceksin. Hareket etmezsen olmuyor. Daha fazla sokağa çıkmak benim için daha iyi ve sağlıklı olur. Ama evde otur otur ayaklar uyuştu gitmiyor.

“ALIŞTIM BEN MASKE TAKMAYA”
Burhan Çelik


Uzun zaman sonra dışarı çıkmak çok iyi bir his. Maskeler bu süreçte bana hiç dokunmuyor. Zaten hastanenler git gel alıştım ben maske takmaya. Ben tek yaşıyorum. Onun için hiçbir zorluk çekmedim ben. Kapımın önünde oturağım var. İniyorum bir iki saat oturuyor sonra eve geri dönüyorum.

EVDE KALMAK HANIMA ZOR OLUYOR
Ahmet Ozgan(76)


Vallahi evde kalmanın pek bir zorluğu yok ama hanıma zor oluyor. Şunu getir bunu götür perişan oluyor. O zor işte ev işi zor. Ona yardım etmesi zor. Başka bir zorluğu yok. Yan gelip yatıyorduk. Bugün çıktık. Geldik buraya da oturduk. Dayımla işte muhabbet ediyoruz. Dışarı çıkmayı özledik mi? Ya zaten dışarı çıkmıyorduk. Kusura bakma da. Ben 50 seneden fazladır sigara içiyordum. 2 sene oldu bırakalı. 5. Katta oturuyorum. 5. Katı çıkıp inebiliyorum. Bundan iki sene önce 3. Katta mola, 4. Katta mola, 5. Kata zor çıkıyordum. Şimdi rahatım.

“BU YASAKTAN BİR ŞEY ANLAYAMADIM”
Ayşe Köse


Ben bu yasaktan bir şey anlayamadım ki, zaten yataktaydım. Hep evdeydim. Çıksam çıkamam. 8 tane platinim var. İşte öyle 3 ay kızım baktı bana şimdi geldim yalnız başımayım. İhtiyaçlarımı oğlum getirip götürüyor. Dışarı çıkmak güzel. Zaten ben köyde yaşıyordum. Çarşıyı da hiç sevmiyorum ama mecbur duruyorum burada.

“BUNDAN İYİSİ CAN SAĞLIĞI”
Arslan Ünal


Dışarı çıkmamanın zorluğu olmaz mı ya. İnsan bunalıyor, otur otur. Dışarıya hava olmaya çıktık şükür. Bundan iyisi can sağlığı. Hava almaya çıktık işte. Hareket etmemek çok zordu. Bacaklar tutuluyor. İşte böyle geziyoruz, iyi oldu.

“EVDE SPOR YAPTIM”
İsmail Bolat(65)


Evimde durmanın bana hiç zorluğu olmadı. Rahattım evde yani. Dışarı çıkmamak bana hiç zor olmadı. Bizim evde salon bir genişti, bende hareket yaptım yani… Evde spor yaptım. Spor aletlerim var onlarla spor yaptım. Dışarı çıkmak iyi hissettiriyor. Sohbet etmek bunlar iyi oluyor. Maske takmanın illa ki zorluğu oluyor ama çok zor değil.

“BELEDİYEDEN ZOR İKİ EKMEK GETİRTTİM”
Fevzi Oğuz


Bana en zor evde kalmak geldi bu sefer. Çünkü ben yalnız yaşıyorum. Hanım yok, çocuk yok, yanımda. Yapayalnızım. Duvarlara baktım durdum. İhtiyaçlarım için şöyle diyorlar böyle diyorlar. İki kere belediyeyi sıkıştırdım, ekmek için yok. Zor iki ekmek getirttirdim. Ben anlamıyorum nasıl oluyor. Sen kendi yaşlını nasıl bilemezsin. Bilmen lazım. İkametgâhı nasıl? Kaç kişi yaşıyor? Muhtarlıktan çıkar. Bir kere ben bir kişiyi görmedim kapımda. İlla ki ben mi telefon edeceğim. Telefon ettim de ne oldu. Hiç aslı yok. Dışarı çıkmak tabii ki iyi geliyor. Ama şimdi insan kendini anasından yeni doğmuş gibi hissediyor. Özlüyor buraları. Özlem var yani. Ben burada doğdum, burada büyüdüm. 70 senedir buradayım. Bizim orada bir atasözü var; Güneş çarığı sıkar, çarıkta ayağı sıkar. Tamamen sıkıldım. Neymiş hafta bir gün. Haftada bir gün yetmez insana ya. Her gün 2-3 saat ver. Zamanlı zamanlı ver. Hiç olmazsa hafta 2-3 kere ver. Bir defa. Ne olacak bir defadan. Ama bu millette de kabahat var. Sosyal mesafeyi korumuyor. Maske takmıyoruz. Hijyene bakmıyoruz. Ben dikkat ediyorum ama kapının önüne çıkıyorum kimsede maske yok. Çoluk çocuk yaş mühim değil. Şu maskeyi takmayı öğrenecek bu millet. Öğrenmesi lazım. Bak ben 70 yaşındayım bunu idrak ediyorum.

“KİMSE SOSYAL MESAFEYİ KORUMUYOR”
Mehmet Acar


Evde kalmak benim için hiç sorun olmadı. Oturduğum yer apartmandır. Apartmanda hiç sorun yaşamadım. Hanımla yukarı çıkıyoruz, aşağı iniyoruz, spor yapıyoruz. 5 vakitte namazımı da kıldım. O da bir nevi spor sayılır. Cumhurbaşkanının, 65 yaş için vermiş olduğu tatil, mesai saatleri içerisinde vermiş olsaydı daha güzel olurdu. En azından alışveriş yapma fırsatımız olurdu. Ama gene Allah razı olsun. Ben şimdi Bafra’yı komple gezdim. 67 yaşındayım ama dincim. Şöyle bir baktım kimse sosyal mesafeyi korumuyor. Kol kola geziyorlar hep. Gördüklerimi uyardım. Tüm dünya bu virüsle uğraşıyor.

“BU SÜREÇTE HİÇ DIŞARI ÇIKMADIM”
Hediye Hanım,


Daha önce hiç çıkmadım, sadece bugün çıktım. Evde durmak çok zor. Vakit geçmiyor. Ne kadar evde iş yapsan da vakit geçmiyor. Tekim bir de öyle işte olmuyor. İhtiyaçlarımı oğlum alıyor. Ekmeğimi dahi oğlum getiriyor. Bu süreçte hiç dışarı çıkmadım. Fırın yanımda fırına bile çıkmadım. Torunum var üniversiteye gidiyor. Babaanne diyor; “Babaanne ben hiç durmadım, hareket yapıyorum evde sende yap.” Dışarı çıkmak çok iyi geldi. Hep ağlamak geldi evde. Bir de tekim ya hep ağlamak geldi içimden. Bazen dayımın kızı geliyor; “Çıkalım” diyor. Yok diyorum yasak var.

DIŞARI ÇIKMAK İYİ GELDİ
Nermin Hanım,


Evde hiç çıkmadan durulmuyor, çok zor. Azıcık çıkıp dolaşıyorsun iyi oluyor ama işte evde kalınca çok bunalıyorsun. Evde bir şeyler yapabildiğimiz kadar hareket ettik işte. Allah bundan geri koymasın. Şimdi dışarı çıkmak çok güzel bir duygu. İyi geldi bana.

“HERKES BİZİM KADAR DİKKAT ETSE, TEZ BİTECEK”
Mediha hanım


Benim için evde kalmak zor olmadı. Çünkü eşim diyaliz hastası. Onunla uğraşıyorum, yedir içir. Çok zor olmadı o yüzden. Bugün de dedim çıkayım azıcık arkadaşlarla. İnşallah bu da gelir geçer. Herkes normal hayatına döner. Uzun zamandan sonra dışarı çıkmak çok iyi geldi. Arkadaşlarımı gördüm. Yalnız vakit geçmiyor evde. İşte herkes evde dursa hiç sorun olmayacak. Bak bunlar hep yan yana oturuyorlar. Herkes bizim kadar dikkat etse, tez bitecek işte. Hiç dikkat etmiyorlar.

“BU DA BİZİM SAĞLIĞIMIZ İÇİN”
Sefer Bakan


Evde kalmak çok zordu. Aynı cezaevindeki gibiydi, hiçbir fark yoktu. Mecbur işte duruyoruz, hastalık için. İşte bu da bizim sağlığımız için. Ama işte bunu bizim halkımız bilmiyor. Devlet bağırıyor, çıkmayın diye. Millet inadına çıkıyor. Çıkmayın işte ne olacak. Bak bugün çıktık. Evde ne kadar hareket edilebiliyor ki. 3 metre evin duvardan duvara. Dışarı çıkmak güzel Allah’a şükür.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.