Dolar 32,2830
Euro 34,6912
Altın 2.435,71
BİST 10.011,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C

NASA’dan AĞIR görev UZAY KARADENİZLİ Betül’e EMANET!

Giresun Bulancaklı bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Astrobiyolog Dr. Betül Kaçar, NASA’nın ‘evrende yaşam arayışı’ projesini yürütecek ekibin başına getirildi

NASA’dan AĞIR görev  UZAY KARADENİZLİ Betül’e  EMANET!
REKLAM ALANI
13 Kasım 2020 16:21

Giresun’un Bulancak İlçesi’nden olan Astrobiyolog Dr. Betül Kaçar, Amerika Birleşik Devletleri’nin(ABD) uzay programı çalışmalarından sorumlu kurumu NASA’da ‘yaşam arayışı’na yön verecek ekibin lideri oldu.

YAŞAMIN KÖKLERİNE YOLCULUK
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi(NASA), evrende yeni yaşam arama projesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada projenin amacı ‘evrende yaşam arayışı’ olarak özetlendi. Proje kapsamında oluşturulan ekiplerin araştırmalarının kozmik kökenlerden gezegensel sistem oluşumuna, yaşamın kökenlerine ve evrime, Dünya’nın ötesinde yaşam arayışına kadar olan astrobiyoloji araştırmaları kapsadığı kaydedildi.

TWİTTER’DAN PAYLAŞTI
NASA’da yaşam arayışına yön verecek araştırmanın ekip lideri ise Giresunlu Arizona Üniversitesi Öğretim Üylesi Astrobiyolog Dr. Betül Kaçar oldu. Aslen Giresun Bulancaklı bir ailenin kızı olan Betül Kaçar, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Projemiz NASA’nın yeni oluşturduğu astrobiyoloji merkezlerinden biri olarak seçildi. Önümüzdeki 5 sene boyunca evrendeki yaşam arama çalışmalarına yön verecek 12 araştırma grubundan oluşan bir ekibi yöneteceğim” dedi.

‘HAYALLERİMİN SINIRLARI’
Betül Kaçar, duygularını ayrıca şu sözlerle dile getirdi:

“Ilk 2 milyar yılın biyolojisini araştıracak, yaşamın neden nitrojen kullandığını soracak, cevapları hem labda, hem arazide, yapay hem deneysel sistemlerle araştıracağız. Öğrendiklerimizi evrendeki yaşanabilirliğini anlamak için uygulayıp, NASA’nın çalışmalarına destek olacağız. Bu konuma seçilen en genç insan olmanın mutluluğunu (ve bunu biliyor olmanın naçizane stresini) yaşıyorum. Hayallerinizin sınırlarını ancak kendinizin çizebileceğini hatırlatıyorum. Çok çalışın, inat edin, direnin. Hadsız hayaller kurun. Daha da güzel haberlerde görüşmek üzere!

‘GELECEĞE HAZIR OLMA ARZUSU’
Önümüzdeki 20 sene hangi verinin bize yaşamın varlığı / yokluğu hakkında ipucu vereceğini konuşacağız. Fakat astronomlara rehberlik edecek biyoloji çalışmaları çok az. Bu eksikliğin peşinden koştum. Yani beni rahatsız eden şeyleri kovalama hikayesi bu. Geleceğe hazır olma arzusu.

‘BENİ BİR SÜRE UNUTUN…’
Hayalim gerçek oldu, alanında efsane isimlerle birlikte büyük ve zor soruları kovalayacağız. Hali hazırda yönettiğim kendi araştırma grubum, 2.5 yaşında bir oğlum, verdiğim dersler ve daha büyük hayallerim var, yani beni bir süre unutun.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.