Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Atakum Belediyesi etkinliğindeki acı gerçek ‘3 kadından 1’i şiddete uğruyor’

Samsun’da Atakum Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gerçekleştirdiği ‘Yaşamaya Mecbursun’ temalı etkinlik düzenledi

Atakum Belediyesi etkinliğindeki acı gerçek  ‘3 kadından 1’i şiddete uğruyor’
REKLAM ALANI
25 Kasım 2020 16:04 | Son Güncellenme: 25 Kasım 2020 16:30

Atakum Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde gerçekleştirdiği ‘Yaşamaya Mecbursun’ etkinliği müzik dinletisi ile başladı. Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi Drama Atölyesi’nce hazırlanan ve geçmişi 1800’lü yıllara dayanan ve yörük kadınlarınca giyilen ‘Mor Cepken’’in öyküsü anlatıldı. Atölye üyelerinin sunduğu, ‘Yaşamaya Mecbursun’ adlı drama gösterisi büyük alkış aldı.

ÇOK SAYIDA ATAKUMLU KATILDI
Gösteri sonunda Özgecan Aslan, Pınar Gültekin, Şule Çet, Ceren Damar’ın fotoğraflarının basılı olduğu tişörtler giyen kadınlar, “Ne olursa olsun yaşamaya mecbursun” mesajı verdi. Katılımcıların ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ kokartları taktığı etkinlikte Atakum Belediyesi’nce hazırlanan İstanbul Sözleşmesi bilgilendirme kitapçıkları dağıtıldı. Etkinliğe; İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Av. Selen Gülhan Çam, Atakum Belediye Başkanvekili Sefer Çam, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin eşi Av. Gülay Deveci’nin yanı sıra Atakum Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis üyeleri ve çok sayıda Atakumlu kadın katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Atakum Belediye Başkanvekili Sefer Çam, “Yaşamak, özgür olmak, okumak, çalışmak bütün kadınlarımızın dilekleri bunlar. Her erkeğin doğuştan sahip olduğu bu evrensel haklara kadınlarımız da sahip olmak ve yaşamak istiyorlar. Onlar da erkekler kadar güven ve sağlık dolu bir ortamda çalışmak; alın terlerinin, emeklerinin kazancını yaşamak istiyorlar” dedi.

GÜLAY DEVECİ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü ortaya çıkaran tarihi olaylara değinen Av. Gülay Deveci, “Aslında burada kadınlardan çok erkeklerin olması gerekiyor. Çünkü kadına şiddeti kadın değil erkek uyguluyor. Bu nedenle erkeklerin bilinçlendirilmesi lazım. Bir sonraki etkinliğimizde daha fazla erkeği görmeyi ümit ediyoruz. Dünya ölçeğinde üç kadından biri şiddete uğruyor. Özellikle görünmeyen yer olan, aile içi şiddet. Zengin, fakir, çalışan, çalışmayan, genç, yaşlı ayrımı yok. Bütün gruplarda şiddet görülüyor. Özel hayat-kamu hayatı ayrımı, özel hayatın gizliliği ve bizim gibi toplumlarda ailenin kutsallığı gibi değerlerden yola çıkarak kadına karşı özellikle aile içi şiddeti önlemede ne yazık ki geç kalınmış durumda. En 2019’da 474 kadın öldürüldü. 2019 aynı zamanda en çok kadının öldürüldüğü yıl. 2020’de ise bugüne kadar da 253 kadın öldürüldü. Bu kadınların yüzde 48’i evlerinde, yüzde 65’i aileden bir erkek tarafından öldürüldü. Yani kadınlar evlerinde en yakınları tarafından öldürülüyor. Bu da bize Türkiye’de aile içi şiddetin ne kadar yoğun boyutta olduğunu gösteriyor. Her ne kadar geçen yılın bu dönemine göre kadına yönelik şiddetin yüzde 24 oranında azaldığı söyleniyor olsa bile mevcut oran yine de çok yüksek. Önceki günlerde çocuk istismarıyla mücadeleye yönelik bir panel gerçekleştirdik. Kadına, çocuğa, hayvana kadar çok istismar ve haksızlık var ki biz sürekli bir gün anmak durumundayız. Enerjilerimizi bunlara harcıyoruz. Bu sorunlar ne kadar azaltılırsa enerjimizi ülkemizin gelişmesi için harcayacağız. Daha yararlı, daha faydalı işler gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

KADIN DANIŞMA MERKEZİ
Etkinlik kapsamında bir sunum yapan Atakum Belediyesi Kadın ve Aile Müdürü Dilek Özdemir, Atakum’da Eşitlik Birimi ve Kadın Danışma Merkezi kurulacağını açıkladı. Özdemir, “Atakum’da cinsiyet eşitliğini sağlayabilmek için belediye bünyesinde eşitlik birimi kuracağız. Öncelikle kurum içerisinde temsilcilikler oluşturularak eğitimler yapılacak. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) ile birlikte bu süreç için Avrupa Birliği’ne proje sunacağız. Samsun’daki tüm kadın dernekleri ile birlikte çalışacağız” diye konuştu.

Haber: Asel Sema UĞURLU

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.