Dolar 32,3578
Euro 35,0024
Altın 2.326,06
BİST 9.124,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

8 yıl sonra yeniden yargılanacaklar

Samsun’un Canik İlçesi’nde 2012 yılı Temmuz ayında 13 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketiyle ilgili Anayasa Mahkemesi, sel felaketinde, TOKİ konutlarının kapıcı dairesinde 2 oğluyla vefat eden kişinin ailesinin bireysel başvurusunda ihlal kararı verdi

8 yıl sonra yeniden yargılanacaklar
REKLAM ALANI
6 Ağustos 2020 14:56 | Son Güncellenme: 6 Ağustos 2020 14:58

Samsun’un Canik İlçesi’nde 2012 yılı Temmuz ayında 13 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketiyle ilgili Anayasa Mahkemesi, sel felaketinde, TOKİ konutlarının kapıcı dairesinde 2 oğluyla vefat eden kişinin ailesinin bireysel başvurusunda ihlal kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, Samsun’un Canik ilçesinde 4 Temmuz 2012’de meydana gelen sel felaketinde, TOKİ konutlarında hayatını kaybeden 3 kişinin ailesinin bireysel başvurusunda ihlal kararı verdi.Başsavcılığın dosyayı işlemden kaldırma ve takipsizlik kararlarına felakette hayatını kaybeden apartman görevlisinin kızı ve eşi itiraz etti. İtirazın reddedilmesi ve kararın kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan anne-kızın itirazı üzerine, etkili soruşturma için ihlal kararı verildi.

TOKİ PROJELERİNDE EKSİK 
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, 4 Temmuz 2012’de Samsun genelinde meydana gelen yağış nedeniyle Canik’teki Kuzey Yıldızı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarının kapıcı dairesini su bastı.Dairede apartman görevlisi ile 14 ve 9 yaşlarındaki 2 oğlu hayatını kaybetti.Soruşturma kapsamında, olay günü saat 05.30’da binanın bodrum katını su basması sonucu bir baba ve 2 oğlunun boğularak hayatını kaybettiği belirlendi.Bilirkişi heyetinin raporunda, “Dere ıslah çalışması ile yatağın güzergahı değiştirilerek elde edilen saha doldurulmuş ve bu alana TOKİ tarafından bloklar inşa edilmiştir. Blokların kurulu olduğu alanın çevresinde taşkın gibi olayların önlenmesi ya da güvenlik amacıyla ihata duvarının yapılmamış olması projenin önemli eksikliğidir.” tespitleri yapıldı.

YETKİLİLERİN İFADELERİ ALINDI
Başsavcılığın yaptığı itiraz üzerine Samsun Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izni verilmemesine dair kararı kaldırdı.Yetkililerin şüpheli sıfatıyla Başsavcılık tarafından ifadeleri alındı. DSİ 7. Bölge yetkilileri, “Meteorolojinin 100 yıllık verileri dikkate alındığında yaşanan debinin öngörülebilecek miktarda olmadığını, yağışın doğal afet niteliğinde olduğu, olayda kendilerine atfedilecek kusur bulunmadığını” ileri sürdü.Başsavcılık, bilirkişi raporundaki tespitlerden hareketle Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile Canik Belediye Başkanı ve belediye yetkilileri hakkında da İçişleri Bakanlığından soruşturma izni istedi.İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlarının da arasında bulunduğu 13 kişi hakkında 15 Kasım 2012’de soruşturma izni verdi.

İZİN KALDIRILDI
İtiraz üzerine Danıştay 1. Dairesi, eksik inceleme nedeniyle soruşturma izni verilmesine ilişkin kararı kaldırdı. Eksiklikleri tamamlayan İçişleri Bakanlığı, bu kez Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve bazı belediye yetkililerinin de arasında bulunduğu 7 kişi hakkında soruşturma izni verdi.Bu karara da itiraz edilmesi üzerine Danıştay 1. Dairesi, soruşturma izni verilmesine ilişkin kararı tekrar kaldırdı. Dairenin kararında, “Sel afeti nedeniyle ölümlerin meydana gelmesinde sorumluluklarının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadesi kullanıldı.

YETKİLİLER HAKKINDA YENİDEN SORUŞTURMA
Anayasa Mahkemesi, “DSİ 7. Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi nedeniyle başvurucuların yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine” karar verdi.Başvuruculara 40’ar bin lira tazminat ödenmesi ve yeniden soruşturma yapılmak üzere kararın bir örneğinin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi kararlaştırıldı.

BELEDİYE BAŞKANLARINI ZAMAN AŞIMI KURTARDI
Haklarında soruşturma izni verilmesi talep edilen 13 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmemesi üzerine Başsavcılık ilgililer hakkındaki soruşturma evrakını işlemden kaldırdı.Başsavcılık, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.Başsavcılığın işlemden kaldırma ve takipsizlik kararlarına felakette hayatını kaybeden apartman görevlisinin kızı ve eşi itiraz etti. İtirazın reddedilmesi ve kararın kesinleşmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunan anne-kız, etkili soruşturma yürütülmediğinden haklarının ihlal edildiğini öne sürdü.Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü’nün kararında, Samsun Büyükşehir ve Canik Belediye başkanları ile belediye yetkilileri hakkında soruşturma yürütülmemesine ilişkin nihai kararın öğrenildiği tarihten itibaren 30 günlük başvuru süresinden sonra bireysel başvuruda bulunulduğu gerekçesiyle başvurunun bu bölümünü “kabul edilemez” bulundu. Birinci Bölüm Başkanı Hasan Tahsin Gökcan, çoğunluğun bu görüşüne katılmadı. Bireysel başvuru süresi bakımından idare mahkemesi kararının kesinleşmesinin değil, kanunda öngörülen itiraz kanun yolunun dikkate alınması gerektiğini belirten Gökcan, başvurunun bu bölümünün de esasının incelenmesi gerektiği görüşünü savundu.


NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü’nün Resmi Gazete’de yayımlanan kararına göre, 4 Temmuz 2012’de Samsun genelinde meydana gelen yağış nedeniyle Canik’teki Kuzey Yıldızı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarının kapıcı dairesini su bastı.Dairede apartman görevlisi ile 14 ve 9 yaşlarındaki 2 oğlu hayatını kaybetti.Soruşturma kapsamında, olay günü saat 05.30’da binanın bodrum katını su basması sonucu bir baba ve 2 oğlunun boğularak hayatını kaybettiği belirlendi.Bilirkişi heyetinin raporunda, “Dere ıslah çalışması ile yatağın güzergahı değiştirilerek elde edilen saha doldurulmuş ve bu alana TOKİ tarafından bloklar inşa edilmiştir. Blokların kurulu olduğu alanın çevresinde taşkın gibi olayların önlenmesi ya da güvenlik amacıyla ihata duvarının yapılmamış olması projenin önemli eksikliğidir ” tespitleri yapıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.