Dolar 32,2619
Euro 34,7680
Altın 2.413,30
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Bafra’da “Geleneksel 5. Çeltik Ekimi” yapıldı

Samsun Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından organize edilen “Geleneksel 5. Çeltik Ekimi Festivali”nde, çeltik tohumları protokol tarafından suyla buluşturuldu

Bafra’da “Geleneksel 5. Çeltik Ekimi” yapıldı
REKLAM ALANI
20 Mayıs 2019 19:33

Kaygusuz Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte Öğrencilerin folklor gösterileriyle başlayan etkinlikte konuşan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “ Bafra ovası nüfuz bazında şu an tarımda birinci sırada. Çeltik Ekimi 2018 yılında 127 bin dekar alanda kayıtlı çeltik ekimi yaptık. Şu anda 114 bin dekar alan kayıtlı kayıt yapıp da tarım ilçeye bildirmeyenler var. 2019 yılı çeltik ekiminde çok verimli olacak. Bunun nedeni ise Bafra’da tarım artık bilinçli yapılıyor.

“ÇELTİK ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ”
Çeltik ekimi hakkında bilgi veren Kaymakam Ahmet Adanur, “Ülkede 1 şu yaklaşık milyar dekar çeltik ekimi yapılıyor. Bunun 100 dekarından fazlası Bafra’da yapılıyor. Geriye doğru baktığımızda 10 yıl önce 12 yıl önce Bafra’da ekilen çeltik miktarı 50 bin dekar. Bugün 120 bin dekar. Yaklaşık 12 yılda iki katından daha fazla büyüme gerçekleşmiş. Bafra’da çeltik ekilebilecek tüm alanlar bugün ekilmekte. Bu sene biraz düşüş oldu bunun nedeni de sebze fiyatlarının yüksek olmasından tahmin ediyorum. Bir miktar üreticilerimiz sebze üretimine kaymış olabilir ama Bafra Türkiye’de ciddi manada çeltik üretiminde söz sahibi bir yer. Edirne’den sonra ikinci sırada ve hala Türkiye dışarıdan çeltik ithalatı yapıyor. Bu ithalat açığını kapatması adına da çeltik üretimin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.  
“TÜRKİYE’DEKİ ÜRETİMİN YÜZDE 10’U BAFRA’DA”
Vali Osman Kaymak ise, “ Hep söylüyoruz Samsun tarım kenti. İki ovası olan, gıda deposu olan bir şehrimiz ile övünüyoruz. Türkiye’de ki üretimin yüzde 10’u Bafra’da yapılıyor ama Bafra pirincini piyasada göremiyoruz. Terme pirinci diyorsunuz, Tosya pirinci diyorsunuz İstanbul’da Bafra pirinci göremiyorsunuz. Yapmış olduğumuz tarım çalıştayı yaptık Bafra ovasının ilimizdeki tarım potansiyelini en iyi, şekilde ortaya koymaya çalışıyoruz. Çiftçilerimizin ürettiklerinin katma değerini arttırmaya çalışıyoruz. Onun içinde bu çalışmaları önemsiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın kenevirle ilgili konuyu gündeme getirmesi çok anlamlı. Geniş ovalarımızda daha çok üretim yaptığımızda katma değer anlamında bizim için yeni bir alan olacak. Yeni bir sektör ortaya çıkıyor. Öncelikle Vezirköprü merkezinde gelişecek ama bunun endüstrisi kurulması halinde de daha iyi olacak. Bende köylü çocuğuyum köylü cebine girecek paraya bakıyor. Biz şuraya fındık ekmeyin diyoruz ama vatandaş bakıyor fındıktan mı çok para kazanıyorum yoksa çeltikten mi yoksa başka bir üründen mi hesabı vatandaş yapıyor. O anlamda vatandaşa daha çok para kazanacağı katma değeri yüksek çalışmalar ortaya koymamız gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından çeltik ekimi gerçekleştirildi. Çizmeleri çeken Vali Osman Kaymak, AK Parti Milletvekilleri Yusuf Ziya Yılmaz, Orhan Kırcalı,Bafra kaymakamı Ahmet Adanur, Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Zihni Şahin , suya girerek ilk çeltik tohumlarını ekti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.