Dolar 32,5419
Euro 34,8971
Altın 2.433,80
BİST 9.771,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

BASIN EMEKÇİLERİNE ÖNLEM ALINMALI

BASIN EMEKÇİLERİNE ÖNLEM ALINMALI
REKLAM ALANI
24 Mart 2020 16:33

Koronavirüs krizine karşı basın emekçileri ve medya kuruluşlarının korunması için önlem alınmalıdır.

Türkiye’de koronavirüs salgını nedeniyle hastalananların ve yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Olağanüstü günler yaşıyoruz. Öncelikle cemiyetimiz adına yurttaşlarımıza ve tüm insanlığa “geçmiş olsun” diyoruz.
Bilindiği gibi diğer ülkelerde salgından yaşamını yitirenlerin yüzde 5’ini sağlık emekçileri oluşturuyor. Sahada görev yapmak zorunda olan gazeteciler de aynı risklerle karşı karşıya kalıyor.
İnsanlara “evde kal” diye çağrı yapılırken sahada çalışan gazetecilerin evde kalma şansı yoktur. Onlar her türlü tehlikeye rağmen halkın haber alma hakkı gereği görevlerini en iyi şekilde yapmak durumundalar. Yine gazetecilerin baskı, dağıtım sürecinde görev alan emekçiler de yerel ve ulusal gazetelerin en zor şartlarda dahi halka ulaşması için fedakarca çalışmak zorunda kalıyorlar.

Bu bağlamda kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına görevlerini yerine getiren basın emekçilerinin de virüse karşı korunmaları gerekiyor.
Gazetecilerin iş sağlığı ve güvenliği gerek işveren ve gerekse yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından mutlaka sağlanmalıdır.
Bunun için ilk görev öncelikle devlete ve medya sahiplerine düşmektedir. Çalışanlarının güvenliğini asgari düzeyde almak medya sahiplerinin görevidir. Evden çalışma yöntemi esas alınmalıdır ve tüm iş akışı bunu sağlayacak şekilde yeniden yapılanmalıdır. Ancak bu koşulun yerine getirilmesi için devletin basın sektörüne yönelik kolaylaştırıcı adımlar atması, basın ilan kurumunun bu dönemin ihtiyaçlarını dikkate alarak kurallarında esneklikler yapması büyük önem taşımaktadır.

Basın ilan kurumundan ilan alabilmenin şartlarının gazetelerin her gün basılması, dağıtılmasını şart koşması yerel ve ulusal medya kuruluşlarını çok zorlamaktadır. Olağan koşullarda evlerinden de çalışabilecek pek çok basın-yayın emekçisi bu nedenle evlerinden çıkmakta, risk altına girmektedirler.

*Öncelikle görev başında olan gazetecilerin sağlıklı kalabilmeleri için, her basın kuruluşu gerekli hijyenik ortamı sağlamalı, her kurum öncelikle kendi önlemini asgari ölçüde almalıdır. Gazetecilerin maske, dezenfektan, eldiven gibi ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır.
*Basın ilan kurumu gazetelerin hiç bir hakkıını, ilan gelirlerini kaybetmeden belirli bir süreyle de olsa basılmamasına izin vermeli, hatta bunu teşvik etmelidir.
*Ancak gazetelerin basılmadığı sürecin çalışanlar aleyhine bir fırsatçılık zemini haline getirilmesine de izin verilmemeli, gazetelerin basılmadığı süre boyunca çalışanların tam ücreti ve tüm hakları basın ilan kurumunun denetiminde eksiksiz güvence altına alınmalı, ilan hakkının devam etmesi bu şarta bağlanmalıdır.
*Medya çalışanlarının iş güvenceleri sağlanmalı, çalışanlar ve işverenler için Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketine ek destekler ilave edilmelidir.

*Ayrıca bu aşamada işsiz kalan gazeteciler için İŞKUR destekleri arttırılmalıdır.

*İçinde bulunduğumuz zor koşullar göz önüne alınarak yerel yönetimler, kamu kuruluşları, emniyet mensupları ve sağlık personeli ve yöneticiler gazeteciler görev yaparken onlara gerekli kolaylığı sağlamalıdır.
*Cezaevlerinde zor koşullarda tutulan gazeteciler de serbest bırakılmalı, onlar da bu bu olağanüstü günlerde ailelerinin yanında olmalıdır.

*Aynı şekilde medya sahipleri de ekonomik olarak zor günler yaşamaktadır. Yerel ve yaygın basının bu anlamda desteklenmesi gerekmektedir.

*Kriz sonrası dönemde de medya kuruluşlarının yaşadıkları maddi kayıpların telafi edilmesi için şimdiden tedbirler alınmalı, resmi ilandan yararlanan yerel gazeteler için ek kaynak yaratılmalı, kağıt desteği verilmeli ve resmi ilanlar asla kesilmemelidir. Bu konuda duyarlılık gösteren ve bazı iyileştirmeler yapan Basın İlan Kurumuna da teşekkür ediyoruz.

Samsun Gazeteciler Cemiyeti olarak, tüm dünyanın yaşadığı bu salgından ülkemizin ve tüm insanlığın dayanışma içinde el birliğiyle çıkacağına inanıyoruz.
Saygılarımızla…

Mehmet YAZICI
Samsun Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.