Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Başkan Şahin, Makedonya yolcusu!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Radoviş Türkmenleri’nin geleneksel şölenine katılacak

Başkan Şahin, Makedonya yolcusu!
REKLAM ALANI
10 Ağustos 2018 20:16 | Son Güncellenme: 10 Ağustos 2018 20:17

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Doğu Makedonya bölgesinde yer alan Radoviş Türkmenleri’nin geleneksel şölenine katılacak.

Makedonya’nın doğu bölgesinde Usturumca, çoğunlukla ise Radoviş şehirlerinde yaşamlarını sürdüren yörük Radoviş Türkmenleri’nin geleneksel şölenleri 12 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilecek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin de bu şenliklerde yer almak üzere yarın Makedonya’ya gidecek.

ŞÖLENLERİN ONUR KONUĞU

Programı organize eden Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu’nun uzun süre Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten eski Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı İzzet Altuntaş, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Zihni Şahin ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ile birlikte yarın sabah Makedonya’ya hareket edeceğiz. Burada Radoviş Türkmenleri’nin geleneksel 12’inci Türkmen Şöleni’ne katılacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Zihni Şahin, şölenlerin onur konuğu olacak” dedi. Bölgede bulunan yörük köylerini gezeceklerini, akşam da Türk Demokratik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gönül Bayraktar’ın onurlarına vereceği yemeğe katılacaklarını da açıklayan Altuntaş, “Burada Başkanımız Zihni Şahin’e bir plaket sunulacak. Ertesi gün ise Kosova’ya geçerek Prizren’de bir dizi resmi ziyaretlerde bulunacağız. Salı günü ise Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın konuğu olacağız” açıklamasında bulundu.

6 ASIRDIR BU BÖLGEDELER

Osmanlı döneminde Konya-Karaman yöresinden Makedonya’ya yerleşen Yörükler, 6 asırdır Radoviş bölgesinde Kocaali ve Alikoç köylerinde kimliklerini ve kültürlerini koruyarak yaşamaya devam ediyor. Özellikle doğu Makedonya, Üsküp ve Radoviş’te yaşayan Türkler, 2002’deki sayıma göre ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 4’ünü oluşturuyor. Yerel yönetimlerde iki dilli uygulamaya geçilebilmesi için gerekli olan yüzde 20 barajına 2002 nüfus sayımında yaklaşan Türkler, yüzde 17,4’te kaldı. Geçen 13 yılda nüfus sayımı yapılmaması nedeniyle yüzde 20 barajını aştığı düşünülen Türkler, özellikle Radovis ve yoğunlukla yaşadıkları bölgelerde birçok haktan mahrum kalmaya devam ediyor. Yerel ve ulusal siyasette katılım-temsil sıkıntısı yaşayan Yörükler, geçimlerini genellikle tütüncülükten sağlıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.