Dolar 32,4856
Euro 34,9497
Altın 2.435,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Çarşamba Şeker’de umut

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın ‘özelleştirme’ ile ilgili açıklamasından sonra gözler yeniden Çarşamba Şeker Fabrikası’na çevrildi. Şeker-İş, yeni sezonda fabrikanın çalıştırılacağını umduklarını belirterek, “Maliye Bakanımızdan talimat bekliyoruz” açıklamasında bulundu

Çarşamba Şeker’de umut
REKLAM ALANI
3 Kasım 2017 22:51

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın salı günü yaptığı, “Şeker fabrikalaları gözümün bebeği ama özelleştirilecek” açıklamasının ardından gözler, uzun yıllardır özelleştirme kapsamında bulunduğu için atıl durumda bekleyen Çarşamba Şeker Fabrikası’na çevrildi. Çarşamba Şeker-İş Sendikası Başkanı Sinan Türe, “Fabrikamızın önümüzdeki sezon üretime alınacağına inanıyoruz” dedi.

TEK ÇALIŞMAYAN FABRİKA ÇARŞAMBA’DA

Çarşamba-Şeker fabrikasının son durumu ve yaşanan son gelişmeleri Samsun Gazetesi’ne değerlendiren Sinan Türe, “Fabrikamız, 6 yıldır Alpullu, Susurluk, Kars ve Ağrı fabrikaları ile birlikte üretim yapmıyor. Bu sezonda Çarşamba Şeker hariç 4 fabrika da üretime başladı. Böylece toplamda 25 fabrika arasında tek çalışmayanı Çarşamba Şeker oldu” diye konuştu.

MALİYE BAKANI’NIN BAKIŞ AÇISI

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, şeker fabrikalarının yeniden aktif hale gelmesi yönünde önemli çalışmalar yaptığını belirten Sinan Türe, “Sayın Bakan, eylül ayında Çorum’da yaptığı bir konuşmada, ‘Şeker fabrikaları ile ile ilgili 40 keze düşünüp 1 kez hareket etmeliyiz. Özelleştirilirken sendikanın, çiftçinin ve çalışanın görüşü mutlaka alınmalı, kimse mağdur edilmemeli’ dedi. Kendisi o günden beri sendikamız ile temas halinde. Fabrikaların iyileştirilmesi için çalışıyor” dedi.

EN İYİSİ POLONYA MODELİ

Sendika olarak, şeker fabrikaları için ‘Polonya Modeli’ni benimsediklerini söyleyen Sinan Türe, “Polonya, bu tür fabrikalar için geliştirdiği model ile sorunu çözdü. Pancar üreticisinin de içerisinde yer aldığı, denetimin devlette olduğu bir özelleştirme modeli bu. Üretenin, çalışanın, kooperatifin, sendikanın içerisinde yer aldığı bu model ile ilgili olarak Maliye Bakanımızın da önemli çalışmaları olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

EN GENÇ ŞUBAT AYINA KADAR…

Çarşamba Şeker’in önümüzdeki şeker pancarı alım sezonunda yeniden çalışmaya başlayacağına inandıklarını söyleyen Türe, “Bunun için ocak ya da en geç şubat ayında karar alınması gerekiyor. Maliye Bakanımızın bununla ilgili talimatını bekmiyoruz. Fabrikamızın sezonun açılacağı eylül ayına kadar revize edilmesi lazım. Çünkü 6 yıldır atıl durumda fabrikamız” dedi.

‘BİZ HAZIRIZ, ÇİFTÇİ DE HAZIR’

Çarşamba Şeker’in halen 200 civarında çalışanı bulunduğunu hatırlatan Sinan Türe, “Bu arkadaşlarımız şimdi aktif durumda olan fabrikalarda hizmet veriyor. Bizler Çarşamba Şeker’i çalıştırmaya, yeniden canlandırmaya hazırız. Başta Bafra ve Çarşamba olmak üzere bölgemizde şeker pancarı ekiminin yeniden başlaması için Çarşamba Şeker çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda. Çarşamba ve Bafra’da, özellikle fındığın, çeltiğin para etmediği bir ortamda, devlet garantili alımı olan şekerpancarını ekmek için dört gözle bekleyen çiftçilerimiz var” diye konuştu.

BÖLGEDE TARIM YENİDEN CANLANIR

Çarşamba Şeker’in ilk etapta 100 bin ton şeker pancarını alabilecek kapasitede olduğunu belirten Sendika Başkanı Sinan Türe, “Bir kaç yıl içerisinde bu kapasite 200 bin tona çıkar. Bu da bölge tarım ekonomisine büyük bir canlılık getirir” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.