Dolar 32,3662
Euro 35,0212
Altın 2.326,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘DEMİRÖREN HOLDİNG’ SORULARI!

Samsun Milletvekili Erhan Usta, verdiği önergeyle Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, ‘Demirören kredileri’ni sordu

‘DEMİRÖREN HOLDİNG’ SORULARI!
REKLAM ALANI
28 Nisan 2022 17:00

Demirören Holding‘in özellikle Ziraat Bankası ile ‘kredi’ anlaşmaları Türkiye genelinde ‘skandal’ iddialarını da gündeme getirdi. Demirören‘in kamu bankasından çektiği 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık ipotek ettirdiği arazilerin, Ziraat Bankası tarafından eski sahibi Demirören’e kiralanması, gibi iddialar ülke gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

ZİRAAT BANKASI, ALACAKLARI TAHSİL ETMİYOR
İYİ Parti Samsun Milletvekili ve Grup Başkanvekili Erhan Usta da konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Sayıştay raporlarında T.C. Ziraat Bankası’nın kredi kullanımında miktar aşımı yaptığı, yeterli teminatların alınmadığı gibi bulguların yer aldığına dikkati çeken Erhan Usta, “Özellikle bazı firmalara istisnalar uygulanıyormuş kaygısı kamu nezdinde oluşmuştur.Sayıştay 2020 Ziraat Bankası Denetim Raporu 9.1.1 numaralı bulguya istinaden; Bankanın 2020 yılı içerisinde TOA (Tasfiye Olacak Alacaklar) hesabına aktardığı ve 31.12.2020 tarihine kadar tasfiyesi sağlanamamış kredi işlemlerinden, toplam 114 firmadan temerrüt faizi dahil toplam 2,1 Milyar TL alacağı bulunmaktadır. Yani; Ziraat Bankası alacaklarını tahsil etmemeyi tercih etmektedir” ifadelerine yer verdi.

DEMİRÖREN HOLDİNG-ZİRAAT BANKASI
Sayıştay 2020 Ziraat Bankası Denetim Raporu 9.1.15 numaralı bulguda ise Ziraat Bankası ile Demirören Holding arasında 2018 yılında toplam 800 Milyon ABD Doları limit çerçevesinde kredi ilişkisi başladığının görüldüğüne dikkat çekilen önergede şu soruların yanıtları istendi:

1-9.1.1 numaralı bulguya istinaden; borcunu ödemeyen firmalara yapılan kredi kullandırımlarında gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Ödeme ihtimali düşük olan firmaların yasal takip işlemlerinin başlatılması konusu neden ağırdan alınmaktadır? Ödeme düzensizliğini alışkanlık haline getirmiş olan firmalara neden devamlı olarak vade uzatımı veya yeniden yapılandırma işlemleri uygulanmaktadır?

YASAL TAKİP NEDEN BAŞLATILMIYOR?
2-9.1.15 numaralı bulguya istinaden; Demirören Holding’in güncel memzuç riski iki bankada olmak üzere toplam 10,8 Milyar TL olup, Ziraat Bankası’nın payı %71 seviyesindedir. Firmaya kullandırılan kredilerin taksitleri ödenemediği halde yasal takip uygulaması neden başlatılmamaktadır? Kredi kullandırımları karşılığı gösterilen teminatların tahsiline yönelik işlemler neden başlatılmamaktadır?

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.