Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 19°C

EĞİTİMCİ

EĞİTİMCİ
REKLAM ALANI
22 Eylül 2022 15:08

ÖZEL OKULLAR

Eğitim sistemimizin içerisinde devlet-resmi okulların yanında özel okullar da önemli bir rol üstlenmiştir.

Özel okul, devletin eğitim yatırımları, derslik ihtiyacı ihtiyacını hafiflettiği gibi, eğitimin kalitesi ve başarısı için rekabet ortamını da sağlamaktadır. Bu nedenledir ki devlet yakın zamana kadar yatırım teşvikleri, öğrenci teşviki, istihdam teşviki v.b teşviklerle özel okul yatırımcılarını desteklemekte idi.

Pandemi öncesinde bu teşvikler sayesinde eğitim sisteminde özel okul öğrenci oranı %12’lere kadar yükselmiş, ancak pandemi ve ekonomik krizle beraber bu oran % 7’lere kadar geriledi.

Özellikle ekonomik krizle beraber teşviklerin kaldırılması, velilerin yaşadığı ekonomik zorluklar özel okul sektörünü zora sokmuştur.

Girdi maliyetlerinin aşırı artması, öğretmen maaşları, fahiş yemek, kitap , kıyafet  ücret artışları özel okul sahiplerini oldukça zorlamaktadır.

Aylık, haftalık hatta günlük girdi fiyat artışlarına rağmen okul öğrenci kayıt ücretlerinin yıllık belirlenmesi ve ek artış yapılamaması ve bunların veliye yansıtılamaması özel okul sahiplerine oldukça zora sokmaktadır.

Samsun özelinde ulusal  eğitim markası özel okul kapanmış, 2 yerel özel okul bu ekonomik zorluklar nedeniyle kapısına kilit vurmuştur. Bu durum sadece özel okul sahiplerini değil, öğrencileri, öğretmenleri, çalışanları ve velileri mağdur etmiştir. Eğer gerekli tedbirler alınmazsa özel okul sektöründe sıkıntılar artacak, kapanmalar devam edecektir.

Özel okul sektör temsilcilerinin bakanlık nezdinde girişimleri maalesef sonuç vermemiş, bu yüzden ulusal birçok eğitim markası okul zinciri küçülme veya kapanma yoluna gitmiştir.

Eğitim ve öğretimin özel-resmi ayrımı olmaksızın tüm öğrencilere kaliteli eğitim hakkı ve fırsat eşitliğinin sağlanması devletin temel görevi olduğu gibi vatandaşların da anayasal temel hakkıdır.

Sağlıklı, mutlu ve eğitimli kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.