Dolar 32,5375
Euro 34,8784
Altın 2.430,91
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Emeklilikte Son Gelişme

Emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayıp, yaş bekleyenlerin gözü Meclis’e çevrildi.

Emeklilikte Son Gelişme
REKLAM ALANI
27 Eylül 2018 21:48

Muhalefetin , söz konusu mağduriyetin giderilmesi verdiği yasa teklifine AK Parti’nin nasıl tavır alacağı merakla bekleniyor.

Geçtiğimiz yıllarda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarafından Meclis’e sunulan yasa tasarısı kabul edilmeyip rafa kaldırılmıştı.

24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında oluşan AK Parti-MHP ittifakı, müjde bekleyen milyonları umutlandırdı.

Meclis’in açılmasının ardından teklif Genel Kurulda kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe giren vatandaşlar, erken yaşta emekli olma şansını yakalayacak.

Meclis’te görüşülecek yasa teklifi kabul edilirse, kritik tarih olan 8 Eylül 1999 öncesinde 18 yaşında işe giren bir kadın, önümüzdeki sene 38 yaşında emekli olabilecek.

Aynı şekilde 8 Eylül 1999 öncesinde 18 yaşında işe giren bir erkek ise 2024 yılında 43 yaşında emekliliğe hak kazanabilecek. Türkiye’de binlerce vatandaşı mağdur eden 4447 sayılı kanun, 8 Eylül 1999’da kabul edildi ve Resmi Gazete ‘de yayınlanarak, yürürlüğe girdi.

Çıkartılan yasa, emekli olmak isteyen vatandaşlar için adeta dönüm noktası oldu.

Öyle ki 8 Eylül 1999’daki yasa öncesi kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin gün ile yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyordu.

Fakat 8 Eylül 1999’da çıkan yasa prim ve gün sayısını aynı doldurma şartı getirildi.

Yaş sınırı ise erkeklerde önce 58, 2023’de 60 olarak belirlenirken, kadınlar için 56 ve 58 olarak belirlendi.

Avrupa’da ise kadın-erkek tüm çalışanlar 60 yaşında emekli olabiliyor.

Yasa teklifinin yasalaşması durumunda emeklilik hakkı kazanacak olan vatandaşlar, SGK’ya başvurarak, 3 ay içerisinde emekli olabilecek.

Bu kapsamda ilk etapta yasadan yararlanacak kişi sayısı 450 bin.

Bu sayının kademeli olarak her yıl artacağı ve 5 yıl içerisinde de toplamda 2,3 milyon vatandaşın emekli olacağı öngörülüyor.

Yaşları dolmadığı için devletin ‘genç’ sayıp emekli etmediği kişilere özel sektör de yaşlı diyor.

Fakat emekli olamadığı halde iş arayan vatandaşlar, bu kez yaşları sebebiyle kamuda işe giremiyor.

Özel sektör ise yine yaş sebebiyle işe almıyor ve bu kişilerin mağduriyeti büyüyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.