Dolar 32,5314
Euro 34,9862
Altın 2.434,70
BİST 9.797,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

‘EŞİTLİK İSTİYORUZ!..’

Samsun’da Pir Sultan Abdal Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Torba yasa değil, cumhurbaşkanı kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” çağrısı yapıldı

‘EŞİTLİK İSTİYORUZ!..’
REKLAM ALANI
13 Kasım 2022 14:32

Samsun’da Pir Sultan Abdal Derneği tarafından yapılan açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın görev ve yetkilerinin belirlendiği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, eleştirildi. Açıklamada, “Torba yasa değil, cumhurbaşkanı kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” denildi.

CHP MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI
Aynı zaman Alevi Bektaşi Fedarasyonu Karadeniz Bölge Sorumlusu da olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samsun Şube Başkanı Cem Sultan Ermiş, Atakum İlçesi’ndeki dernek binasında konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. CHP Samsun Milletvekilleri Kemal Zeybek ile Neslihan Hancıoğlu’nun yanısıra CHP il ve ilçe yöneticileri de basın toplantısına katılarak açıklamaya destek verdi.

‘ALEVİ İNANCI YOK EDİLMEK İSTENİYOR’
Cem Sultan Ermiş, “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor” dedi.

‘ALEVİLİK TORBAYA SIĞMAZ’
Cumhurbaşkanının söz konusu kararnamesine değinen Cem Sultan Ermiş, “Bu kanun ile İbadetimiz olan Cem ve İbadethaneleri olan Cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. Sorundan yana değil çözümden yanayız dedik. Alevilik torbaya sığmaz dedik. Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kültür ve Turizm Başkanlığı bünyesinde kuruldu” diye konuştu.

‘İNANCIMIZA VE KİMLİĞİMİZE HAKARET’
Cem Sultan Ermiş, ayrıca şunları dile getirdi:

“AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi İnancı ve Kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir ‘Alevilik Tanımı’ yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni Geleneğin altında ‘kültürel bir öge’ olarak göstermekte, İnancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir.

EŞİTLİK

‘ÇÖZÜM, BETONDA DEMİRDE DEĞİLDİR’
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile AKP Hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. Siyasi iktidar da artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, aleviler burada ve Alevilik haktır.

‘HÜSEYNİ DURUŞ, BİZİM OMURGAMIZDIR’
Biz Aleviler Kerbela’da Şah Hüseyin, Anadolu’da Hünkar, Banaz’da Pir Sultan, Nurhak’ta Şah Kalender gibi ne inancımızdan geçeriz ne de yolumuzdan döneriz. Şah Hüseyin’in kanıyla çizidiği sınıra sahip çıkma zamanıdır. Kerbela’dan bizlere miras kalan Hüseyni duruş, bizim omurgamızdır.

‘KİMSE İNANCIMIZI TARİF EDEMEZ’
Biz Aleviler Cemevlerimizde, Cem ibadetimiz ile birbirimize niyaz olur, görür, görülürüz. Binyılların birikimi inanç gerçeğimiz bu şekilde yaşamış ve yaşamaktadır. İnancımız El Ele- El Hakka düsturu ile rıza temelinde Hak ile Hak olmak gerçeğidir. Bu mana bağı ile her varlık birbirine niyazdır. Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez.

‘OCAKLARIMIZA, DERGAHLARIMIZA, DOKUNMAYIN’
Binlerce yıldır bu toprakların vazgeçilmez bir gerçeği olan Alevi- Bektaşi inanıcın temel değerlerini bugüne kadar yok saydınız. Tarihi inanç köklerimiz olan ocak ve dergahlarımıza dönük baskılarınızın farkındayız. Alevi – Bektaşi dergahlarının birçoğuna el koydunuz ya da kontrol altında tutularak işlevsiz hale getirdiniz. Aynı zamanda dedelerimizi zapturapt altına alarak, ocaklarımızı yok etmek istiyorsunuz. İktidar Sünni – Hanefi inancına biz Alevileri de ekleme amacındadır. Bizleritarif etmeninizi ve tanımlamanızı kabul etmiyoruz.

‘CEM İBADETİMİZ, CEMEVLERİ İBADETHANEMİZDİR’
Bir kez daha, yine, yeniden belirtmek istiyoruz ki; bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik mücadelemizi, yasal ve hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz. Cem ibadetimizdir, cemevleri de ibadethanemizdir.”

Fatma SINAN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.