Dolar 32,3576
Euro 34,7880
Altın 2.394,97
BİST 10.247,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Faturada yeni dönem

Kamu kurum ve kuruluşları, faturada yeni döneme geçiyor.

Faturada yeni dönem
REKLAM ALANI
14 Şubat 2019 18:44

Kamu kurumları ile özel sektör arasındaki işlemlerde e-fatura dönemi 1 Mart’ta başlıyor.
Merkezi yönetime bağlı harcama birimleri, 1 Mart’tan sonra elektronik fatura kullanımına geçecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, iş süreçlerinde elektronik belge kullanılmasıyla alakalı çalışmalarda yeni bir adım daha atıldı. Kamu harcama süreçlerinde e-fatura kullanımı için gerekli altyapı çalışmalarında sona gelindi.
e-fatura uygulamasıyla beraber kamudan kamuya ve özel sektörden kamuya gerçekleştirilen işlemlerde faturalar elektronik ortamda ve standart bir formda harcama süreçleri içine girecek.
1 Mart’tan itibaren, kayıtlı yaklaşık 100 bin e-fatura mükellefi, 218 kamu idaresine bağlı yaklaşık 60 bin harcama birimi adına e-fatura yollayabilecek.
Mevcut e-fatura kullanıcılarının kamuya tamamen bu şekilde fatura göndermesi halinde, merkezi yönetim çerçevesindeki kamu idarelerinin faturaya bağlı harcamalarının yüzde 75’ten fazlası elektronik belge ortamına gerçekleşmiş olacak.
Sistemde yer alan elektronik teyitleşme imkanı sayesinde, aboneliğe bağlı ödemeler kapsamında kamuya düzenli olarak çok sayıda fatura veren mükelleflerin iş süreçlerinin de daha hızlı ve daha az maliyetle yerine getirilmesi hedeflendi.
Yeni uygulamayla birlikte mali işlem süreçlerinde otomatik kontrol mekanizmaları yürütebilecek, kamu harcama ve muhasebe süreçleri otomatik hale getirilerek, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımıyla ekonomi ve maliye politikalarının belirlenmesinde karar vericilere detaylı veri üretimi gerçekleştirilecek.
Bu şekilde kağıda dayalı ve ıslak imzalı olarak sürdürülen kamu mali süreçlerindeki bürokrasi ve kırtasiyecilik harcamalı minimum düzeye indirgenerek emek ve zamandan da tasarruf sağlanacak.
DÖNÜŞÜME KATKI SAĞALANACAK
Kamudaki e-fatura uygulaması, ülkede yerli ve milli yazılım teknolojilerinin gelişimine katkı sağlayarak bu konudaki dışa bağımlılığı düşürmeyi amaçlayan Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi çerçevesinde hizmete konuldu. Proje dahilinde yapılan inovatif çalışmalarda şu ana kadar tamamen açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılarak geliştirilen Yeni Devlet Muhasebesi Bilişim Sistemi ile Yeni Harcama Yönetim Sistemi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince kullanılmaya başlandı. Kamu mali yönetimi açısından yapısal bir reform niteliğindeki projenin ülkenin dijital dönüşüm sürecine de katkı sağlaması hedefleniyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.