Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Hale zam yansıdı!

Türkiye’nin sera merkezi olan Antalya’da havaların soğuması sebze meyve üretimini olumsuz etkiledi. Ürün girişleri azaldı, fiyatlar arttı.

Hale zam yansıdı!
REKLAM ALANI
10 Ocak 2019 20:03

Ülke genelinde etkisini sürdüren soğuk hava birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Türkiye’nin seracılık merkezi olan Antalya’da olumsuz hava şartlarından etkilendi. Don nöbeti tutmaya başlayan çiftçiler, havanın soğuk seyretmesi durumunda olgunlaşma sürecinin sekteye uğrayacağını aktardı. Hallere giren meyve ve sebzelerde de azalma gözlemlenirken çiftçinin masrafları da arttı.  Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan, hava koşullarının olumsuz seyretmesiyle üretimde düşüş olduğunu açıkladı. Akcan,  “Soğuk hava tüm ülkede olduğu gibi Antalya’da da etkili oldu. Bu da doğal olarak seralardaki üretime yansıdı. İnsanlar bugün evlerini zor ısıtırken, çiftçi dönümlük seralarını ısıtmak zorunda kalıyor. Isıtmadığı zaman don olayı gerçekleşir. Ardından hale hiç ürün gelmez olur” ifadelerini kullandı.

MALİYETLER YÜZDE 100 ARTTI
Seraları ısıtmak için kullanılan malzemelere gelen zamla çiftçilerin zor günler yaşadığını belirten Akcan, “Üretim maliyeti yüzde yüz arttı. Bugün hale neredeyse hiç ürün girmedi. Çünkü çiftçimiz günlerdir seralarını ısıtmak için çalışıyor. Herkes ‘ürünler pahalı’ diyor. Ama girdi maliyetlerini kimse hesaplamıyor. Sıcak havalarda dönümünden 500 kilo patlıcan topladığımız seradan bu havalarda 50 kilo zor topluyoruz. Fiyatı 6 lira olsa bize ne kazandırır. Üretim düştü. Ürün azlığından dolayı sebze pahalılığı iki ay daha devam eder. Domates halde 3-4 lira bandında. Şubat 15’e kadar bu durum devam eder. Domates üretiminin artması ise Nisan’ın ilk haftasını bulur” dedi. İhracatın da çok az olduğunu dile getiren Akcan, “Herhangi bir yere aşırı ihracat yapma sonucu ürün fiyatı artmadı. Ürün az. Tüccar da dükkân önlerinde oturuyor” dedi.

ÜRÜNLER AZ
Havaların soğuk seyretmesi nedeniyle hale giren ürünlerin de azalmaya başladığını belirten Komisyoncu Ahmet Çay, “Ürün az ama fiyatlar yanı. Domatesin fiyatı bugün 4 ile 5 lira arasında değişiyor. Yolar kötü ve buzlu olmasına rağmen özel olarak paketlediğimiz ürünleri klimalı kapalı kasa araçlarla bin kilometrelik yolu gidebiliyoruz” ifadesinde bulundu. Halde domates şu an 3 TL 80 kuruş, salatalık 3 TL, patlıcan 5.5 TL, sivri biber 5.5 TL, kabak 3 TL 20 kuruştan alıcı buluyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.