Dolar 32,5627
Euro 34,7049
Altın 2.412,81
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

HER MEVSİM BÜYÜLÜYOR!

Samsun’da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin doğal güzelliği havadan görüntülendi

HER MEVSİM BÜYÜLÜYOR!
REKLAM ALANI
11 Eylül 2022 15:52

Türkiye’de var olan 486 kuş türünün 359’una ev sahipliği yapan Samsun’daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 554 bitki, 35 balık, 42 memeli hayvan, 260 omurgasız, 13 sürüngen ve 12 amfibi türüne yaşam alanı sağlıyor. Uçsuz bucaksız göller ve sazlıkların yer aldığı Kuş Cenneti, su basar ormanlarla da dikkat çekiyor.

GÜZELLİK HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin eşsiz güzelliği Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çektiği dron görüntüleri ile de gözler önüne serildi. Görüntülerde yılkı atları ile mandaların sulak alanlarda gezmesi, su basar ormanları, kuş gözlem kuleleri, bisiklet yolu ve yaban hayvanları dikkat çekti.

İRİLİ UFAKLI 20 GÖL
359 kuş türünün yaşadığı 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin korunması için bölge pandemi öncesinde araç girişine kapatılmıştı. 5 bin 174 hektarlık kısmı Yaban Hayatı Geliştirme Alanı olan ve Uluslararası Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde koruma altında bulunan deltada irili ufaklı 20 göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlar yer alıyor. Avrupa Kuş Alanları Envanteri’ndeki en önemli 4 kriterden 3’üne sahip olan Kuş Cenneti’nde dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünün 15’i gözlemlendi. Kuş Cenneti’nde ayrıca nesli tükenme tehlikesi altında olan ve dünyada 30 çift kadar kaldığı tahmin edilen Anadolu dağ turnası (Grus grus) ve birçok yaban hayvanı da kayıt altına alınmıştı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.