Dolar 32,4524
Euro 34,7527
Altın 2.439,82
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

İLİK BEKLİYOR

Samsun’da Akut lenfoblastik lösemi (ALL) teşhisiyle tedavi gören 1 buçuk yaşındaki Muhammed Mirzahan Demir, 5 aydır uygun iliğin bulunmasını bekliyor

İLİK BEKLİYOR
REKLAM ALANI
23 Ocak 2021 16:53

Samsun’da, Oğuzhan ve Esra Demir çiftinin ilk bebekleri olan Mirzahan Demir, 5 aydır ilik nakli bekliyor. T hücre tipi ALL olarak isimlendirilen akut lönfeblastik lösemi hastalığıyla mücadele eden Mirzahan Demir için ailesi çağrıda bulundu.

‘ZAMAN LEHİMİZE İŞLİYOR’
Zor günler geçirdiklerini belirten anne Esra Demir, “Sesimizi herkese duyurmaya çalışıyoruz. Bu artık bizim hayatımızı etkiliyor. 5 aydır hastanedeyiz ve aradığımız Mirza’nın genetik ikizi bulunamadı. Aradığımız genetik ikizinin bulunması için destek bekliyoruz. Bağışların sisteme geçmesi ve işlenmesi de belli bir süre alıyor. Zaman her geçen gün aleyhimize işliyor. Bir an önce ilik naklinin gerçekleşmesi için Türk – Kök havuz sistemi havuzunun genişletilip yeni insanların bağışçı olarak eklenmesi gerekiyor. İnsanlardan ricam, bu durumu anlamak için başınıza gelmesini beklemeyin” dedi.

BABADAN ÇAĞRI: IŞIK OLUN!
Bebeğin babası Oğuzhan Demir ise, “Bağışçı olacak kişi bir lösemi hastasının tüm hayatı boyunca çektiği acıların 5 dakikasını bile çekmeyecek. Şu anda o kim bilmiyoruz ama buradan o kişilere sesleniyorum. Bugünün bağışçısı yarının alıcısı olabilir. Çocuklara bir ışık olun, sizler gibi olsunlar ileride. Biz de ilik nakli neticesinde hastane köşelerindeki bekleyişimizi sonlandırıp sağlıklı bir şekilde hayatımıza dönelim” diye konuştu.

PROF. ALBAYRAK: BAĞIŞ ÇOK ÖNEMLİ
Bebeğin durumuna ve kök hücre bağışının önemine değinen VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Davut Albayrak, “Mirzahan bebeğe kemik iliği nakli yapmayı planlıyoruz. Donör taramaları devam ediyor. Şu anda halen donör bulamadık. Bu durumda donör havuzunun genişlemesi gerekiyor. Akraba dışı donör havuzumuzun genişlemesi için Türk -Kök’teki kayıtlarımızın artırılması gereklidir. Bunun için duyarlı vatandaşlarımız Kızılay’a kan bağışı yapmak için başvurdukları zaman, ‘Kemik iliği vericisi de olmak istiyorum’ derlerse kendilerinden 2 tüp kan alınacak. Bu 2 tüpün analizi ile ortaya çıkan doku grupları Türk – Kök kayıt merkezinde kayda geçiyor. Daha sonra sizin doku grubunuz bilgisayarda hastalarla eşleşirse o zaman kemik iliği bağışında bulunmak üzere çağrılıyorsunuz. Bu şekilde hastanın hayatında çok önemli bir değişiklik yapmış oluyorsunuz. Bir canı tekrar hayata kavuşturuyorsunuz. Bu hassasiyeti bizim de göstermemiz son derece önemlidir. Avrupa ülkelerinde oldukça geniş donör havuzları var. Bizim de aynı oranları yakalamamız önemlidir. Türk – Kök sisteminde son dönemde özellikle önemli bir havuz oluşmuş durumdadır. Aferez ile kök hücre bağışında bulunmak istiyorsanız, trombosit toplanan cihazla aynı şekilde bağlanıyor. Damarınızdan kan çekiliyor. Kök hücresi ayrılıyor. Kanın geri kalanı size tekrar geri veriliyor. 2 veya 3 saatlik sürede kan alınıp verilerek işlem tamamlanıyor” ifadelerini kullandı.
İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.