Dolar 32,5680
Euro 34,7221
Altın 2.492,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

İlkokul mezunu vatandaş, bisiklet tekeri ve galvanizden elektrik üretti

Samsun’da ilkokul mezunu bir vatandaş bisiklet tekeri ve çeşitli malzemeler kullanarak yaptığı rüzgâr paneli ile elektrik üretti.

İlkokul mezunu vatandaş, bisiklet tekeri ve galvanizden elektrik üretti
REKLAM ALANI
8 Mart 2020 15:51

“Daha da geliştireceğim”
19 Mayıs ilçesinde 1987 yılında debriyajsız cip ve rüzgarla çalışan odun kesme makinesi yapan 65 yaşındaki ilkokul mezunu Mustafa Akyüz, şimdi de çeşitli malzemeleri kullanarak rüzgardan elektrik üretmeyi başardı. Mustafa Akyüz, evinin altında bulunan atölyesinde ikinci el malzemeleri bir araya getirerek rüzgar paneli yaptı. 4 metrelik bir platform üzerine galvanizden rüzgar gülü, içine de bisiklet tekeri ve bir dinamo yerleştirdi. Rüzgarın çevirdiği galvaniz pervane, panelin alt kısmında bulunan bisiklet tekerinin dönmesi ile dinamodan aküye akım sağlayarak elektrik elde edildi.
Elde ettiği elektrik ile şimdilik bahçesini aydınlatan Akyüz, yaptığı rüzgar panelini daha da geliştirerek evinin elektriğini elde etmeyi amaçlıyor. 2016 yılında eşinin vefatının ardından tek başına yaşayan ve uzun yıllar kamyon şoförlüğü yaptıktan sonra emekli olan Akyüz, makinelere özel ilgi duyduğunu söyledi. Akyüz, “İlk önce arabayla başladım bu işe. 1987 yılında küçük bir araba yaptım. Daha sonra rüzgarla çalışan odun kesme makinesi yaptım ve bini iki sene kullandım. Rüzgardan daha farklı nasıl faydalanırım diye düşünürken aklıma elektrik üretmek geldi. Bu yaptığım küçük bir örnek. Bunu daha da geliştirmeyi düşünüyorum. Daha gelişmişini yaparak evimin enerji ihtiyacını karşılamayı düşünüyorum” dedi.
Akyüz’ün yaptığı rüzgar paneli şimdilik bahçeyi aydınlatıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.