Dolar 32,4646
Euro 34,7363
Altın 2.435,13
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İyi bir sindirim sistemi, iyi bir yaşam

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.

İyi bir sindirim sistemi, iyi bir yaşam
REKLAM ALANI
29 Ekim 2018 13:04

Yediğimiz besinlerin sindirim süreci ağzımızda başlayıp vücuttan atılmasına kadar devam ediyor. Besinlerin bu zorlu yolu başarıyla ve vücudu yormadan geçmesi aslında çoğunlukla bize bağlı. Nasıl mı?

BESİNLERİN ZORLU YOLU

 Yediğimiz besinin sindirimi, ağızda başlayıp sırasıyla yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsağa kadar devam eder.  Vücudumuz için gerekli olan maddeler ise geri emilerek dokulara ulaştırılır. İhtiyaç fazlası besin ise dışarı atılır. Bu süreç kimi kişilerde hızlı kimi kişilerde yavaş olabilir. Bu da aslında metabolizma hızımızı belirleyen faktörlerden birisidir. Vücudumuzun bu işlevini doğru şekilde yerine getirmesi için sağlıklı beslenmeli ve ruhsal açıdan kendimizi dinç tutmalıyız. Bu yolculukta en önemli görevi üstlenen ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızdır. Bize düşen ise bağırsaklarımıza iyi bakmaktır.

BAĞIRSAK SAĞLIĞIMIZ İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Bağırsak sağlığımız için öncelikle günlük lif(posa) alımına dikkat etmeliyiz. Lif, suda çözünen ve çözünmeyen iki gruptan oluşur. Tam buğday ekmeği, mısır, karnabahar, taze fasulye, patates, meyve kabukları gibi suda çözünmeyen lifli besinler dışkıya yumuşaklık ve hacim kazandırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önlemeye yardımcıdır. Ayrıca besinlerin bağırsaktaki hareketini artırarak atık maddelerin hızla uzaklaştırılmasını sağlarlar. Yulaf, bezelye, nohut, elma, portakal, havuç gibi suda çözünür besinler ise bağırsaklarda uzun süre kaldığı için tokluk hissi sağlamakla kalmayıp kan kolesterol seviyelerinin düşmesine, yağlı maddelere yapışarak vücuttan atılmasına, vücudun şeker kullanımının dengelenmesine yardımcı olurlar. Tüm bu özellikleriyle lifler ‘doğanın süpürgesi’ ünvanını kazanmıştır.

  • Beslenme sırasında daha küçük porsiyonlar tercih edilmeli, öğünler atlatılmamaldır.
  • Geceleri beslenme alışkanlığından vazgeçilmelidir.
  • Lokmalar iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş tüketilmelidir.
  • Aşırı yağ ve şeker içeren, sindirimi zorlayan hazır ve paketli besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Aşırı kırmızı et tüketmek sindirim sürecini uzatır. Bu nedenle haftanın 3-4 günü kontrollü tüketilmelidir. Haftanın 2 günü balık tüketilmelidir.
  • Lif yönünden zengin tam buğday, kepek, çavdar veya ekşi maya ekmeği tüketilmelidir.
  • Zeytinyağı, fındık, ceviz, yer fıstığı gibi sağlıklı yağ içeren besinler günlük beslenmeye dahil edilmelidir.
  • Gazlı ve şekerli meşrubatlardan uzak durulmalıdır. Onun yerine maden suyu kullanılmalıdır.
  • Bağırsak sağlığı için önemli olan ve probiyotik işlevi gören kefir, yoğurt, ayran, cacık gibi besinler günlük beslenme düzenine eklenmelidir. Sık sık bağırsak sorunları yaşayan kişiler probiyotik takviyesi almalıdır.
  • Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
  • Haftada en az 3-4 gün 60 dakika egzersiz yapılmalıdır.

Bağırsaklarımız milyarlarca sinir hücresi içerir. Böylesine hassas bir organımızı korumak sosyal hayatımızda olumlu değişikliklere ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunacaktır.
Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.