Dolar 32,4904
Euro 34,9162
Altın 2.435,60
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

‘KAPİTALİZME KARŞI DİRENİŞ!..’

Samsun’da Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) üyeleri, Onur Anıtı’nda bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçiler Günü’nü kutladı

‘KAPİTALİZME KARŞI DİRENİŞ!..’
REKLAM ALANI
8 Mart 2022 17:16

ADD Samsun Şubesi üyeleri, Atatürk Onur Anıtı‘nda bir araya gelerek 8 Mart Dünya Emekçiler Günü‘nü kutladı. Yapılan açıklamada, 8 Mart’ın, ‘Kapitalizme karşı bir direniş’ olduğuna vurgu yapıldı.

YANARAK ÖLEN 129 KADIN İŞÇİ
Günün önemine ilişkin basın açıklamasını yapan ADD Samsun Şube Başkanı Dr. Işık Özkefeli, “1857 yılında 129 işçi kadının yanarak ölmesiyle tarihe büyük bir emek mücadelesinin anma günü olarak geçen 8 Mart, Clara Zetkin ve onun gibi emek veren tüm kadınların uzun süren mücadeleleri sonunda dünyada özellikle kadın emeğinin sömürüsüne karşı direnişin simgesi haline gelmiştir” dedi.

CUMHURİYET’İN KADINLARA KAZANDIRDIKLARI
Türkiye’de kadının işgücü olarak üretime katılması, toplumsal yaşamda hak ettiği yeri bulmasının Mustafa Kemal Atatürk ve onun kurduğu laik cumhuriyet ile mümkün olduğuna dikkati çeken Özkefeli, ayrıca şunları söyledi:

“8 Mart, Kadın yönetici sayısının neden eser miktarda olduğunun, kayıt dışı çalıştırılan kadınların, iş yerinde tacize uğrayan kadınların çaresizliğinin, ev kadınlarının emeklerinin neden yok hükmünde olduğunun, kadının erkeğe göre daha düşük ücretle çalışmasının kadınlar tarafından bile olağan karşılandığının; annelerin çalışma yaşamındaki zorluklarının, iyilik yapıyormuş gibi görünen ama kadını iş hayatından çıkarıp evine zincirleyecek yasaların, iktidarın, algı yönetimi ile kadının toplum içindeki yerini nasıl hızla değiştirdiğinin, kadınlarımızın Cumhuriyet ile kazandıklarını neden kaybettiklerinin konuşulması gereken gündür.

KADIN EMEĞİ SÖMÜRÜLMESİN
Çağdaş ve demokratik bir devlet olabilmek için yapılması gereken, eğitim sisteminin yeniden Atatürkçü Düşünce Sistemi doğrultusunda yapılandırılması, cinsiyet ayrımcılığı ortadan kaldırılarak, toplumsal anlayışın kadına yönelik tüm olumsuzlukların ortadan kaldırılması doğrultusunda şekillendirilmesidir. Kadın emeğinin sömürülmeden üretime katılması sağlanmalı, insanca çalışma şartlarının kalıcı kılınması için gerekli düzenlemeler yapılmalı, denetim ve kontrol mekanizmaları çalıştırılarak uygulamaların hayata geçmesi sağlanmalıdır ancak, mevcut iktidarın bu anlamda samimi hiçbir çabasının olmadığı, yaşananlarla açıkça ortadadır. Uygulamalar, iktidarın kadına bakış açısı göstermektedir. Onların dünyasında kadın ikinci sınıftır. Kadın haklarıyla birlikte Cumhuriyetimizin temel değerleri de aşındırılmaktadır.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN ÖNEMİ
Kadına şiddetin hat safhaya geldiği günümüzde İstanbul Sözleşmesinin, bir gece yarısı hukuksuzca, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmesi kabul edilebilir değildir. Şiddet kadını yok sayan politikalar yüzünden artmaktadır.

ADD, SESSİZ KALMAYACAKTIR
Bizler; türlü sömürüye, geri bıraktırılmaya, kadını kurban seçen törelere, kadını ‘yok’ sayan zihniyetlere, uygulamalara karşı onurlu ve direngen bir duruş sergiledik ve sergileyeceğiz. Atatürkçü Düşünce Derneği, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda en ön saflarda savaşan, Türk Devrimini ödünsüzce savunan, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün gösterdiği Tam Bağımsızlık hedefine kararlı bir şekilde yürüyen Türk Kadının emeğinin sömürülmesi, her türlü şiddete maruz kalması karşında sessiz kalmamıştır, kalmayacaktır.

Çağdaş Türk kadını, emeğinin ve kimliğinin sömürülmesi karşısında direnmeye devam edecektir. Bu uğurda savaşım veren, Tam Bağımsız bir ülke, daha iyi bir dünya kurmak için çaba harcayan; 8 Mart 1857 günü Amerika’da hayatlarını kaybeden 129 dokuma işçisi kadınları, Kurtuluş Savaşımızda cephe ve cephe gerisindeki Kuvayı Milliye kadınlarımızı, aydınlanma mücadelesinde katledilen Bahriye Üçok ve nice kadınları ve toplumsal şiddetin kurbanları olan kadınlarımızı rahmetle anıyor, tüm kadınlarımızı Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimci ruhuyla selamlıyoruz.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.