Dolar 32,5134
Euro 34,9154
Altın 2.441,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

‘KARADENİZ GAZI’ MÜJDESİ…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Gazı biz sisteme verelim ondan sonra (doğal gazda indirim) değerlendirmelerini yaparız” dedi

‘KARADENİZ GAZI’ MÜJDESİ…
REKLAM ALANI
27 Aralık 2022 18:08

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazının sisteme verilmesi ise doğal gaz fiyatlarındaki indirim olup olmayacağına ilişkin, “İthal ettiğimiz gaza göre Karadeniz’den üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gazı biz sisteme verelim ondan sonra bu değerlendirmeleri tekrar yaparız” dedi.

YENİ REZERVİN DETAYLARINI PAYLAŞTI
Karadeniz’de açılan 13 kuyunun üç boyutlu modellemelerinin çıkarılması ile detaylı analiz sonucunda daha önce 540 milyar metreküp olarak açıklanan rezerv, 652 milyar metreküp olarak güncellenmişti. Önceki gün akşam ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküp doğal gaz keşfettiği duyurmuştu. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakanlık Binası 1 No’lu Toplantı Salonu’nda keşfedilen yeni rezervin detaylarını paylaştığı bir basın toplantısı düzenledi. Toplam 710 milyar metreküplük ve uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon dolar olan Karadeniz gazının detaylarının paylaşıldığı toplantıya Bakan Dönmez’in yanı sıra Bakan Yardımcısı Alpaslan Bayraktar ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin yer aldı.

BAKANLIKTA TOPLANTI: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakanlık Binası 1 No’lu Toplantı Salonu’nda keşfedilen yeni rezervin detaylarını paylaştığı bir basın toplantısı düzenledi.

TOPLAMDA 710 MİLYAR METREKÜPLÜK KEŞİF
Bakan Dönmez burada yaptığı açıklamada, 29 Ekim’de Fatih Sondaj Gemisi’nin Çaycuma-1 kuyusunda iki aylık çalışma sonunda keşif yapıldığı bilgisini vererek, “Bu keşfe göre üretilebilir rezervi 58 milyar metreküp olarak belirledik. Çaycuma-1 kuyusu, daha önce Sakarya Gaz Sahası olarak adlandırdığımız bölgenin hemen yanında kuzey batısına düşen yerdedir. İlk keşfi 2020 yılında Tuna-1 kuyusu ile açıklamıştık. 405 milyar metreküplük bir keşifti. 2020 yılında denizlerde yapılan dünyanın en büyük keşfi olarak kayıtlara geçmişti. 2021’de Amasra-1 kuyusu ile birlikte 2. keşfimizi yapmıştık. Orada da 135 milyar metreküplük bir rezerv söz konusuydu. O tarih itibarıyla dünyanın en büyük ikinci keşfi olarak kayıtlara geçmiş oldu. Böylece Çaycuma keşfi ile birlikte toplamda 710 milyar metreküplük keşfe ulaşmış olduk” diye konuştu.

İLK GAZI, 2023 YILININ MART AYINDA
Bakanlığın ve ilgili kurum ve kuruluşların ekiplerinin son sürat bir şekilde iş planına uygun olarak çalışmalarını yaptığı bilgisini veren Dönmez, “Cumhuriyetin yüzüncü yılında bu gazı insanımızla buluşturmak istiyoruz. Bir aksilik çıkmadığı takdirde (2023 yılı) mart ayının sonuna doğru ilk gazı sisteme vereceğiz” ifadelerini kullandı.

DOĞAL GAZDA İNDİRİM NE ZAMAN?
Karadeniz gazının sistemi verilmesi ile doğal gazda indirip olup olmayacağını anlatan Bakan Dönmez, şunları kaydetti:

“İlk yaptığımız değerlendirmeler ve hali hazırda değerlendirmeler devam etmekte. İthal ettiğimiz gaza göre Karadeniz’den üreteceğimiz gazın maliyeti daha düşük. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tabii henüz sisteme verilmedi. Orada üretilecek gazın miktarını dikkate aldığımızda bu değerlendirmeleri daha sağlıklı yapabiliriz. Bu bizim kendi gazımız, cari açığımıza son derece olumlu yansıyacak. Orada ne kadar gaz üretirsek o kadar az ithal edeceğimiz anlamına geliyor. Kaynaklar Türkiye’de kalacak. Buradan hem milletimiz kazançlı çıkacak hem de devletimiz kazançlı çıkacak. Gazı biz sisteme verelim ondan sonra bu değerlendirmeleri tekrar yaparız.”
“Kısa vadede filomuzu genişletmek gibi bir gündemimiz yok.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.