Dolar 32,3690
Euro 34,9519
Altın 2.325,69
BİST 9.095,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

KARADENİZ’DE ALARM!

Sinop’ta ağlara takılan akustik cihazlar, yunusların hayatını kurtaracak. Conceta projesiyle yunusların neslinin kurtarılması hedefleniyor

KARADENİZ’DE ALARM!
REKLAM ALANI
6 Haziran 2022 14:26

Koruma altındaki yunusların ölümünü engellemek için yürütülen çalışmalarda, onlarca yunus ölüsünün halen denizlerde olduğu ortaya çıktı. Çalışmalarda nihai sonuca ulaşıldığında, ağlara takılan akustik cihazlar, yunusların hayatını ve neslini kurtaracak.

AĞLARA TAKILAN ONLARCA ÖLMÜŞ YUNUS
Conceta projesinde uzmanlar ve akademisyenlerden oluşan ekip, yunus ölümlerini önleme çalışmaları dahilinde çalışmalarını sürdürüyor. Üzerinde çalışılan akustik ses cihazını test etmek için bakanlıktan alınan izinle denize açılan uzmanlar, ağlara takılan onlarca ölmüş yunusa rastladı. Rastlanan yunusların yeni ölmediği, av sezonunda öldükleri ve karaya vurmadıkları düşünülüyor.

CONCETA PROJESİ UYGULAMA KONUŞTU
Conceta projesi çalışmaları hakkında bilgi aktaran Proje Genel Koordinatörü Ümit Aydın, denizlerdeki ölü yunusların sanılandan fazla olduğunu tespit ettiklerini vurguladı. Aydın, “Conceta projemiz neticesinde sahada yaptığımız çalışmalar, bilinenin ötesinde aslında denizlerde ağlara takılarak ölen yunusların sayısının maalesef çok daha fazla olduğunu bizlere gösterdi. Bu ölümlerin azaltılması için çalışmaların artırılarak devam etmesi gerekmektedir. Önlenebilir bu ölümler neticesinde hem yunusların can kaybı hem de balıkçıların ekonomik kayıpları nedensiz yere meydana gelmiş ve hala devam etmektedir” diye konuştu.

AĞLARA TAKILAN AKUSTİK SES CİHAZLARI
Aydın, projenin bitimine az bir zaman kalmasına rağmen yüzde 70 başarı oranı yakaladıklarını dile getirerek “Çalışmalarımızda Avrupa Birliği’ne bağlı eş zamanlı olarak ağlara taktığımız akustik ses cihazları sayesinde ağların yunuslar tarafından fark edilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu sayede henüz proje tamamlanmamasına rağmen yüzde 70’e yakın bir başarı oranı yakaladığımızı elde ettiğimiz veriler bizlere göstermektedir” diye konuştu.

KARADENİZ’DE YAYGINLAŞTIRILACAK
Projede elde edilen sonuçların beklendiğini söyleyen Aydın, “Bu cihazların Karadeniz’de yaygınlaştırılması halinde bu ölümlerin önüne geçilmesinin mümkün olabileceği, proje uzmanlarımız ve üniversitedeki akademik hocalarımız tarafından tespit edilmiştir. Proje çalışmalarımızda, Tarım Bakanlığı uzmanları tarafından da sonuçlar beklenmektedir. Haziran ve temmuz ayı gibi projemiz nihai sonuca ulaşacaktır. Elde edeceğimiz verileri paylaşacağımız zaman muhtemelen olumlu çıkacak sonuçların, Türkiye genelindeki uygulamalarda değerlendirileceğini ve bu akustik cihazların çoğaltılmasına yönelik çalışmaların yapılacağını tahmin etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

ALMAN VE DANİMARKALI DENİZ UZMANLARI
Proje tamamlandığında koruma altındaki yunusların, insan etkileşimli balıkçı ağlarına takılarak boğulmasının önüne geçilecek. Ayrıca takıldıkları ağların yırtılması ve zarar görmesi engellenerek balıkçıların yaşadığı büyük ekonomik kaybın da önüne geçilmiş olacak. Conceta projesi, Türkiye-Romanya ortaklığında, Merkezi Finans İhale Birimi ve Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından destekleniyor. Çalışmalar ise Almanya ve Danimarkalı deniz uzmanları tarafından sürdürülüyor.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.