Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 16°C
Çar 19°C
Per 21°C

“Kimin ihmali varsa hesap vermeli”

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz, Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan tarihi bedestende bulunan 400 yıllık kemerin yıkılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu

“Kimin ihmali varsa hesap vermeli”
REKLAM ALANI
11 Mayıs 2017 13:35

TARİHİ KIYIM

Tüm dünyanın, elinde bulunan tarihi eserleri korumak için insan üstü çaba harcadığını belirten Akcagöz, “Bafra ilçemizde, tarihi çarşıda bulunan bir kuyumcunun, restorasyon çalışmaları sırasında 17. yüzyıla ait 400 yıllık tarihi kemerin de kepçeyle yıkılmış olduğunu üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Tarihi eserler, dünyanın ortak mirasıdır. Bizim elimizde bulunan bir tarihi eser, sadece bize ait değildir. Bu eserler, tüm dünya milletlerinin ortak değerleridir. Yıllarca, Anadolu topraklarında var olan kültürel değerlerin bir kısmına hiç kıymet verilmediğini, bir kısmının tahrip edildiğini ve bir kısmının da yurt dışına kaçırıldığını biliyorduk. Bu, coğrafya olarak kültürel anlamda bize büyük zararlar vermiştir.  Yüzyıllar öncesinden gelen ve insan eli ürünü olan her şey, korunmaya muhtaçtır ve mutlaka gelecek nesillere aktarılacak şekilde korunmalı ve yaşatılmalıdır. Ancak, şimdi işte yanı başımızda, Bafra’da böyle bir tarih cinayeti işleniyor. İnsanın üzülmemesi mümkün değil. Ancak, üzülmek bize bu değerlerimizi geri getirmiyor. Kaybolan tarih, bir daha geri gelmiyor. Restorasyon nedir? Tarihi dokuya zarar vermeden ne olacaksa olmalıydı. Tarihi esere el sürülmeden gerekli düzenleme yapılmalıydı. Bu, pekala mümkündü. Vatandaşın gösterdiği duyarlılığın, yetkililer tarafından gösterilmediğini görmek endişe verici. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, insan eli ürünü küçük bir eser bile had safhada kıymet görürken, bizdeki bu aymazlığı anlamak mümkün değil.” dedi.

DEVLET KURUMLARI UYUYOR MU?

Tarihi kemerin yıkılmasına vatandaşların da tepki gösterdiğini dile getiren Tufan Akcagöz, ” Ancak görüyoruz ki, vatandaşların gösterdiği bu tepki, karşılık bulmamış. Bafra Belediyesi, gözünün önünde gerçekleşen bu tarih kıyımına neden sessiz kaldı? Bafra Kaymakamlığı, 400 yıllık bir tarihin yok edilmesine neden müdahale etmedi? Devlet kurumları uyuyor mu? Tüm Bafralıların, bu tepkiyi göstermeye hakkı var.  Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, konuyla ilgili bir açıklama yaptığını öğrendik. Geç kalınmış bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, önleyici görevi de vardır. Bu kurumun, olay geçip bittikten sonra açıklama yapması, basit bir vatandaş tepkisi niteliğindedir ki, önleyici görevin rafa kalktığı anlamını taşımaktadır. Gerekli cezai işlemlerin yapılacağının deklaresi ötesinde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün, ilçedeki idari birimlerle koordineli olarak bu yıkımı engellemesi gerekirdi. Dört yüz yıllık bir tarih yıkılıyor ve bu olay burnunuzun dibinde yaşandığını halde haberiniz olmuyorsa, bu da vahim bir durumdur. Müdürlükten ve Belediye’den onay alınmadan böyle bir işe girişmek, devlet kurumlarının varlığına rağmen böyle bir karar alıp uygulamak, devletin zaafını yoklamak anlamına gelir ki maalesef yaşanılan olay, böyle bir otorite boşluğunun varlığını da ortaya koymaktadır. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulundan da bir açıklama bekliyoruz. Samsun Valiliği de konunun üzerine gitmelidir. Şimdi yapılacak olan şey, ihmali olanların üzerine gitmek ve gerekli hukuki süreci başlatmaktır. İhmali olan kurumların da bu noktada soruşturmaya dahil edilmesi gerekir. Her ne kadar yıkılan tarihi kemeri geri getiremese de, bundan sonrası için tarihi eserlerin korunması noktasında caydırıcı bir sonuç ortaya çıkmış olur.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.