Dolar 32,5636
Euro 34,6979
Altın 2.418,71
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

KURTULUŞ YOLU ÜZERİNE ‘YOL GÖSTERİCİ ÇANLAR’

Kurtuluş Yolu üzerine konulan ‘Yol Gösterici Çanlar’ 99 yıl öncesini yeniden yaşatacak

KURTULUŞ YOLU ÜZERİNE ‘YOL GÖSTERİCİ ÇANLAR’
REKLAM ALANI
2 Ocak 2018 17:37

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadeleyi başlatmak için Bandırma Vapuru’yla Samsun’a gelişinin ardından Amasya’ya gidişinde kullandığı 98 kilometrelik ‘Kurtuluş Yolu’, 99 yıl sonra Samsun Büyükşehir Belediyesinin başlattığı proje ile tekrar ortaya çıkarıldı. Hazırlanan proje ile Atatürk’ün kullandığı tarihi Kurtuluş Yolu’nun tarih turizmine kazandırılması hedeflenirken, güzergahtaki tarihi yapıların restorasyonu, kağnı arabalarının konulması, yol gösterici çanların yerleştirilmesini içeren çalışmalar ise tüm hızıyla sürüyor.

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

Her geçen gün yapılan çalışmalar kapsamında yeni tarihi bulgular elde edilirken, Kurtuluş Mücadelesi’ni an be an yeniden yaşatacak tarihi yoldaki çalışmaları büyük bir titizlikle takip eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “1919 da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ün Mıntıka Palas’ta kaldıktan sonra 25 Mayıs’ta Havza’ya vardığı süre içerisinde yaşadığı sıkıntılı ve zorlu yolculuktaki bu güzergah 99 yıl sonra yeniden bizi o günlere götürecek. TBMM ve Anıtkabir kütüphanesinden alınan bilgi, belge ve fotoğraflarla yolun tarihi değerini yeniden anlatıyoruz. Eski yapılar restore ederek, güzergaha kağnı arabaları ve o dönemde olan kaybolmuş bir çok tarihi yapıyı yerleştiriyoruz. Onlardan bir tanesi de yol gösterici çanlar. Bu çanlar fırtına, sis ve tipi sebebiyle güzergâhını kaybetme riski olan yaya ve taşıtlara o zamanlar güzergâh göstermek amacıyla Karayolları ekipleri tarafından sesli uyarıcı yol gösterici olarak kullanılmaktaydı. Tıp kı o günkü konumu itibariyle biz de ilk çanı Kazancı Mahallesi Bilmece Mevkii’ne yerleştirdik. Çalışmalar tamamen bittiğinde Atatürk’ün kullandığı bu yol açık bir hava müzesi olacak” diye konuştu.

MİNİBÜSÇÜLERİN ŞİVELİ YOLCU ÇAĞIRMASI ÇOK MEŞHURMUŞ

Yapılan araştırmalar ile her geçen gün yeni birayrıntının gün yüzüne çıktığına dikkat çeken Yılmaz, “O dönemler özellikle minibüsçülerin kendilerine has şivesi ile bu güzergahta yolcu taşımaları çok meşhurmuş. Doruk’a, Diphan’a, Üçhanlar’a, Kavak’a ve Samsun’a diye şiveli bir yolcu çağırmak hala daha bir çok kişinin hafızasında. Bu ayrıntıya da dikkat çekerek Doruk, Diphan ve Üçhanlar’ı belirgin objeler haline getirdik.ifadelerini kullandı. Yılmaz son olarak yol üzerindeki güzergaha o zamanlarda trafikte olan araçlarında yerleştirildiğini belirtti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.