Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Mantar üretiminde büyük artış

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Samsun’da mantar üretiminin arttığını belirterek, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi

Mantar üretiminde büyük artış
REKLAM ALANI
16 Ocak 2018 20:16

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi iş birliğinde  “Yemeklik Kültür Mantarı Yetiştiriciliği” kursu düzenlendi.

Türkiye’nin farklı illerinden mantar üreticileri ve mantar üretimi yapmayı planlayan çiftçilerin katıldığı kurs, 3 gün pratik ve 2 gün teorik olarak gerçekleştirilecek.

Kursun açılışına katılan Kırmacı, 4 yıl içinde Samsun’da bin kişinin mantar üretiminden gelir kazanmaya başladığını söyledi.

“KOOPERATİFLEŞMELİYİZ”

Samsun’da yıllık 10 milyon liralık bir üretimin meydana gelmesini sağladıklarını belirten Kırmacı,”Türkiye’deki yemeklik kültür mantar üretimi 240 bin ton civarındadır. Samsun son 4 yılda bin 500 ton üretimi geçip 2 bin tona çıkan şehir haline geldi. Türkiye’de yüzde 5’lik üretim kapasitesine sahip oldu. Bu potansiyeli iyi değerlendirmek lazım. Bu işin saman alevi gibi olmaması için muhakkak mantar üreticilerimiz birlikte hareket etmelidir. Bunun için de kooperatifleşmek zorundadır.” ifadesini kullandı.

“AYNI SON YAŞANMASIN”

Mantarın piyasa fiyatının altında satılmaması için kooperatifleşmenin önemine değinen Kırmacı, şunları kaydetti:

“Bugün Bafra Ovası Türkiye’de kışlık sebze yetiştiriciliğinde Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamasına rağmen ne yazık ki bir traktör beyaz lahana 150 veya 200 lira arasında satılıyor. Bunca emeğe yazık. Gelecekte mantar üreticimizin başına bunun gelmemesi için kooperatif olmalıdır. Samsun mantar üretimine geç başlamasına rağmen yeni tesisleri ve üretim kalitesi ile diğer illere de örnek olmuştur. Bugün açtığımız mantar yetiştiriciliği kursuna Türkiye’nin dört bir yanından üreticilerimizin katılması bunun neticesidir. Türkiye’deki mantar üretimi iç piyasayı bile karşılayamazken satamamak çok anlamsız. Burada birlikte hareket etmenin önemi ortaya çıkıyor. Birlikte hareket edilerek, pazar aranmalı ve bu pazarın ihtiyacına yine birlikte cevap verilmelidir.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.