Dolar 32,4923
Euro 34,9263
Altın 2.438,81
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Renkler Beslenmeyi Etkiler Mi?

Diyetisyen Esra ŞAL anlatıyor..

Renkler Beslenmeyi Etkiler Mi?
REKLAM ALANI
11 Aralık 2018 17:59

Yapılan araştırmalara göre besinlerin renkleri ve beslenmemizi etkilemesi ile alakalı güçlü bağlantılar bulunmaktadır.Öncelikle yapılan çalışmalar renklerin iştahımız, tükettiğimiz besinlerin porsiyonları ve yemek tercihleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.Kırmızı renk iştahı uyarırken aynı zamanda kişileri muhabbet arttırıcı yönde etkiliyor.Kişi o anda aç olmasa bile kırmızının uyarması ile aç gibi hissedebilir.Bu yüzden hazır paket gıdalarda sıklıkla kullanılan bir renktir.Renk olarak kırmızı besinler de güçlü antioksidanlardır.Bağışıklığı güçlendirme, kalp rahatsızlıkları, alzheimer ve kanser risklerini azaltma gibi önemli görevleri vardır.Örnek gıdalar: Meksika fasulyesi, kırmızı elma, vişne, kiraz, kırmızı biber, domates, çilek, karpuz, turp, nar, kırmızı soğan, kırmızı kinoa, goji berry.Yemek yemeyen çocuklar için yemek tabaklarında kırmızı besinler bulundurarak,yemeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Enerji ve heyecan rengi olan turuncu kırmızı gibi açlığı tetikler. Canlı ve enerjik bir renk olmasına karşın rahatlatıcı bir etkisi de vardır. Yani kişilerin rahat ve aç hissetmesini sağlar.Göz,kemik ve cilt sağlığı için birebir turuncu besinlerdir.
Sarı yı gören kişiler mutluluk hissederler çünkü beyin serotonin salgılar buna bağlı olarak iştah uyarılır.Sarı renkli gıdalar C vitamini deposudur. Bu yüzden grip ya da soğuk algınlığıyla mücadele ediyorsanız hemen sarılara sarılın. Bununla birlikte cilt sağlığı ve kanserle mücadele için de gereklidir.
Yatıştırıcı bir renk olan Yeşil sindirime yardımcı olur ve odaklanmayı arttırır.Yeme isteğini arttıran bir renk değildir. Fakat rahatlık ve huzur verir.Yeşil gıdalar güçlü kemikler, güçlü bağışıklık gibi çok değerli işlevlerinin yanı sıra kanı temizler, cildi güzelleştirir, enerjiyi arttırır, toksin attırıp kanserle mücadeleye destek verir.Örnek gıdalar: Salatalık, brokoli, pırasa, kereviz, kivi, marul, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, avokado, biber, salatalık, yeşil elma, armut, brüksel lahanası, yeşil çay, kıvırcık.
Birçok kişinin favori rengi olan mavinin rahatlatıcı bir etkisi olduğu aşikar.İştah baskılayıcıdır.Eğer daha az yemek istiyorsanız mavi renk tabaklarda yemeyi ve mavi-mor besinlerden tüketmeyi tercih edebilirsiniz.Örnek gıdalar: Patlıcan, mürdüm eriği, böğürtlen, incir, üzüm, mor lahana, karadut, mor brokoli.Kalp-damar dostu mavi ve mor besinler, aynı zamanda anti-aging yani yaşlanma karşıtı etkileri de bünyesinde barındırıyor. Ve evet, kanserle mücadelede mavi ve mor besinler etkindir.
Özet olarak renkler,biz farketmeden seçimlerimizde etkili olmaktadır.Kilo verme diyeti uygulayan bireylerin kırmızı, sarı, turuncu tabaklardan ve dekorlardan uzak durması mavi ve yeşil tonları tabaklar ve dekorları kullanmaları doğru olacaktır.Diğer yandan iştah problemi olanlar ise tabaklarını turuncu,sarı,kırmızı gibi renklerin olduğu besinlerle süsleyebilirler.Nice sağlıklı günleriniz olsun…

REKLAM ALANI