Dolar 32,4191
Euro 34,4513
Altın 2.489,43
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

SAMSUN’DA ‘LALE’ DEVRİ!

Samsun Tarım Müdürü Sağlam, “Osmanlı’da lalenin üretim yeri olarak Ladik seçilmişti, bu kültürü devam ettireceğiz” açıklamasında bulundu

SAMSUN’DA ‘LALE’ DEVRİ!
REKLAM ALANI
19 Nisan 2023 00:53 | Son Güncellenme: 19 Nisan 2023 00:56

Samsun’da kırsal gelir kaynaklarının çeşitlendirmesi ve doğal çiçek soğanlarının doğadan izinsiz sökümünün önüne geçmek amacıyla ekilen 150 bin adet lale soğanının çiçek açmasıyla ortaya kartpostallık görüntüler çıktı. İl Tarım ve Orman Müdür İbrahim Sağlam, “Bugün Ladik’te kalmamış olan lale kültürünü devam ettireceğiz. Kırsal yerlerde gelirin çeşitlenmesi amacıyla çiçek soğan yetiştirilmesine karar verdik” dedi.

LADİK’TE 10 DEKARLIK ALANDA DİKİM
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından desteklenen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen “Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi” çerçevesinde 2022 yılının Kasım ayında Ladik ilçesinde 10 dekar alanda ekilen lale soğanları çiçek açtı. Ladik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi (LAODİKEA) üyesi 16 kadın üretici ile birlikte yürütülmesi planlanan projede her çeşitten 15 bin adet olmak üzere 10 ayrı renk ve çeşitte çiçek açan lale soğanlarının bölge halkına gelir kapısı olması hedefleniyor. Dış ve iç mekan gibi birçok alanı süsleyen lale soğanı farklı alanlarda kullanılabiliyor.

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE GELEN KÜLTÜR
Düzenlen programda çiçek açan lale soğanlarının tepe kırması yapıldı. Programda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Lale bu ülkede bir devre adını vermiş, Türkiye için çok önemli bir bitkidir. Lalede, göl soğanında ve salepte doğandan söküldüğü zaman doğal kaynaklarımız bitiyor. Bu doğal kaynaklarımızı devam etmesi için özellikle çiçek soğanlarının mutlaka kültüre alınması gerektiğini düşündük. DOKAP’a bir proje sunduk. Kırsal yerlerde gelirin çeşitlenmesi amacıyla çiçek soğan yetiştirilmesine karar verdik. Bu hem lalede hem göl soğanında hem de salepte bu projeleri devam ettirmekteyiz. Osmanlı’da lalenin üretim yeri olarak Ladik seçilmişti. Bugün Ladik’te kalmamış olan lale kültürünü devam ettireceğiz. Ekmiş olduğumuz lalelerin tepe almasını yapacağız. Üretimin artırılmasını sağlayacağız. 10 çeşit lale ekimi yaptık. 150 bin tane yumru kullanılarak bu projemizi gerçekleştirdik. Buradan aldığımız laleleri ise Samsun Büyükşehir Belediyesine satılacak. Bugün baktığımızda iç mekan, dış mekan aynı zamanda kesme çiçek ve çiçek soğanı ile ilgili yapılan çalışma Samsun’da toplam 15 milyon adete yaklaşmıştır” dedi.

ÇİÇEK SOĞANLARININ ÜRETİM MERKEZİ
Projenin amaçlarından bahseden Müdür Sağlam, “Samsun’da ihracatı yapılan doğal çiçek soğanlarının doğadan izinsiz ve düzensiz sökümünün önüne geçmek, kültüre alarak üretimini sağlamak, bölge üreticisinin kırsal gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, katma değer sağlamak, salep üretimi ile başladığımız proje çerçevesinde lale üretimini de yaygınlaştırarak ithalatının önüne geçmek, Samsun’u ihracatı yapılan çiçek soğanlarının üretim merkezi haline getirmektir” diye konuştu.

Ladik’te düzenlenen programa ayrıca DOKAP Başkan Vekili Şeref Demir ve Lâdik Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri katıldı.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.