Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

SAMSUN’UN RADYO TARİHİ!

Samsunlu radyocu Cumhur Kocaoğlu’nun ‘Samsun Radyo Tarihi’ kitabı, yerel yönetimlerin vurdumduymazlığına rağmen imza günü ile tanıtılacak

SAMSUN’UN RADYO TARİHİ!
REKLAM ALANI
7 Şubat 2024 16:50

Samsun’da radyo yayınclığı denilince akla ilk gelen isim Cumhur Kocaoğlu, Türkiye’de yerel radyo tarihini araştırdı. Akademik ama bir o kadar da akıcı bir dile ve ilgi çekici görsellere sahip olan kitap Samsun şehrine has olduğu kadar Türkiye’deki radyo tarihi ile ilgili de çalışmaları kapsıyor.

109 RADYO BU KİTAPTA
Dünya ve Türkiye’deki yerellik ve yerel medya kavramları üzerinden yerel radyoların gelişim sürecinin incelendiği kitapta, Samsun ve ilçelerinin radyonun ilk yıllarından, altın çağına ve günümüz dijitaline gelene kadar yayın hayatına geçmiş bütün radyoları ele alındı. 109 radyonun incelendiği kitap ile adeta bir kültür mirasına imza atıldı.

KENDİ İMKANLARIYLA BASTIRDI
Kitabın basımı aşamasında gitmediği yer, çalmadığı kapı kalmayan Cumhur Kocaoğlu, hiçbir yerel yönetimden yeterli desteği alamayınca kitabı kendi imkanları ile basmaya karar verdi ve hayalini gerçekleştirdi. Kitabının kütüphanelere girmesini isteyen Kocaoğlu, yazım aşamasında da çeşitli zorluklar yaşadı.

İLETİŞİMCİLERE GÜZEL BİR MİRAS
Samsun’un 17 ilçesini tek tek gezen, kısa ya da uzun süreli yayın hayatına girmiş radyoların sahiplerini bularak onlarla o radyonun açılış aşaması ve kapanma nedenleriyle ilgili de uzun uzun söyleşi yapan tiyatrocu radyocu Cumhur Kocaoğlu, iletişim lisesi ve iletişim fakültesi öğrencilerine güzel bir miras bıraktı. Ders notu olarak okutulabilecek kadar kapsamlı ve araştırmalı bir şekilde yazılan kitap için Kocaoğlu, imza gününe hazırlanıyor.

‘SAMSUN’UN YÜREKLİ İNSANLARI VAR’
13 şubat akşamı AKM’de gerçekleştirilecek imza günü öncesi açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, “Samsun şehrinin yanı sıra Türkiye’deki yerel radyolar ve yerellik sürecini de ele aldığımız kitapta yerel yönetimlerin desteğini görememek üzücü ancak Samsun’un yürekli insanları var onlarla birlikte kitabın tanıtımını yapacağız. Sonraki amacımız kitabın kütüphanelerdeki yerini alması olacak” dedi.

Samsun’da 90’lardaki özel radyolarında konu alındığı kitabından bahsederken Kocaoğlu, “Sonuçta bu bir hikaye roman değil, bir tarih. O yüzden buradaki önemli kısım sözlü tarihin dijitale aktarılması ve kayıt altına alınması oldu” İfadelerini kullandı.

KİTAPTA NELER VAR?
OMÜ iletişim fakültesinde, yüksek lisans tezi olarak başlayan çalışma daha geniş alana yayılarak kitap haline getirildi. Kitapta, dünyada ve Türkiye’de yerel medya ve yerellik kavramları üzerinden radyoların gelişim süreci incelendi. TRT yerel radyoları, Polis Radyosu, Meteorolojinin Sesi Radyosu ve diğer yerel oluşumlar detaylı olarak ele alınırken, 1990 yıllarında oluşan özel radyo yayıncılığı, idari, teknik, reklam ve yayıncılık başlıklarıyla ortaya konuldu. Ancak kitabın en çok dikkat çeken yönü, Samsun özelinde 1928 yılından başlayarak kurulan 109 radyonun kurucu ve çalışanları ile yapılan röportajlar ve o döneme ait görsellerin yayında yerini alması oldu. Sevdası olan radyoculuk adına, gelecek yıllara bir miras bırakma telaşında olan Kocaoğlu, imza gününde kültürüne sahip çıkan bütün Samsunluları görmek istediğini belirtti.

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.