Dolar 32,3713
Euro 35,0024
Altın 2.325,92
BİST 9.099,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

SÖZ SAMSUNLULAR’DA!

Dünyanın en önemli, en güzel, en muhteşem coğrafyası, dünyanın en kadim toprakları bir kez daha enkaz altında. Deprem, bir kez daha kendini hatırlattı Anadolu insanına. Anadolu insanı ne yapıyor peki depreme karşı, gözyaşı dökmekten, feryat etmekten başka?..

SÖZ SAMSUNLULAR’DA!
REKLAM ALANI
19 Şubat 2023 20:27 | Son Güncellenme: 19 Şubat 2023 20:29

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkisi altına alarak büyük yıkıma ve acılara neden olan, ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremler, bu coğrafyanın, bu coğrafya üzerinde yaşayan insanların kaderi mi gerçekten? 1 yüzyıl boyunca defalarca depreme maruz kalınmasına rağmen yıkımlar neden hep söyle büyük oluyor, acılar hep böyle katlanıyor?

Dünyanın en önemli, en güzel, en muhteşem coğrafyası, dünyanın en kadim toprakları bir kez daha enkaz altında. Deprem, bir kez daha kendini hatırlattı Anadolu insanına. Anadolu insanı ne yapıyor peki depreme karşı, gözyaşı dökmekten, feryat etmekten başka?..

Tüm uyarılara rağmen, tüm acı verici örneklerine rağmen ülke olarak depremler karşısında ne kadar bilinçliyiz? Felaket meydana geldikten sonra yaşanan yıkım ortadayken önceden tedbirli olmak konusunda neden hala imtina ediyoruz? Bunun adı kadercilik mi yoksa umursamazlık mı? Yoksa bilime ve teknolojiye olan uzak mesafemiz mi? Sorular, bitmeyen sorular.

Durum böyle iken Samsunlular’a olası bir deprem felaketi hakkında ne düşündükleri ve bu konuda ne kadar tedbirli olduklarını sorduk. İşte cevapları:

DEPREMZEDE GÖZÜYLE SAMSUN
Nisanur YAMAÇ(Öğrenci-Depremzede): Tedbirli olunduğunu sanmıyorum. Samsun alüvyon zeminde olduğu için, deniz kenarında olduğu için toprakları sağlam değil. Binalar kolay yıkılır diye düşünüyorum, binanın sağlamlığına göre aslında o ama kaldıramaycağını düşünüyorum Samsun’un. Şuan bi deprem planımız yok, zaten deprem bölgesinden geldik. Kahramanaraş’tan geldik ve şehir tamamen gitti. Ayakta olan binalar var ama onlar da görünüşte ayakta sadece. Şehir tamamen yok oldu yani. Hala enkaz altında olan var, çadır ulaşamayan köyler var Maraş’ta. Hala bekliyorlar. Umarım binalarda raylı sisteme geçeriz çünkü binalar için çok önemli. Daha fazla can kaybı olmaması için raylı sisteme geçelim.

HİÇBİR HAZIRLIĞIMIZ YOK
Onur ORHAN(Öğrenci): Bence çok büyük bir deprem olmadığı sürece bu şehirde ayakta kalır. Havza, Vezirköprü gibi bazı ilçelerde yine yıkım olur. Atakum’da bir yıkım olacağını sanmıyorum. İlkadım’da evler daha eski olduğu için oralarda olabilir. Deprem için daha tedbirli olmak gerek ama açıkçası bizim de bir hazırlığımız yok şuan. Ufaktan başlayacağız, başlamamız da gerekiyor zaten. Tüm Türkiye’nin başı sağolsun. Bu durumdan herkes üzgün.

ÖĞRENİYORUZ AMA CANIMIZ YANIYOR
İshak ŞAHBAZOĞLU(Emekli öğretmen): Samsun deprem bölgesine uzak, ikinci dereceden deprem bölgesi ama binalara güvenmiyoruz tabi ki. O kadar büyük yıkım olacağını düşünmüyorum ama burada da yıkım olacaktır. Samsun haberlerinde bir uzmanı takip ettim. Özellikle çok zayıf olan bölgeleri söyledi. Biz buraya taşınalı daha 1 sene oldu. Biz de Bandırma’dan geldik. Birazda depremden kaçarak geldik. Yaşadık orda bi deprem. Buraya gelip kendimizi daha sağlama aldığımızı düşündük ama çok da sağlama almışız gibi görünmüyor nereye gidersek gidelim ülkemiz deprem ülkesi. Binalara güvenebilsek aslında sıkıntı olmayacak ama maalesef güvenemiyoruz. Oralar kadar olma da burada da sıkıntılar var. Geldiğimiz yerde daha eski bir evimiz vardı. Burada içimiz biraz daha rahat. Orada ki evimizde deprem perdesi vardı, burada ki yapılarda o yok. Buranın bina stoğunda öyle bir mimari yok. Belki de bundan sonra burada da olacaktır bilemiyorum. Allah bir daha göstermesin diyoruz ama gösterecek çünkü doğanın düzeni bu. Yani bu fay kırılacak. Belki çocuklarımız görmeyecek, belki torunlarımız görecek ama dolayısıyla şöyle bir Türk atasözü var ben bunu çok kullanırım:
Akıl insanın külahında bir çivi gibidir. Ara sıra vurmadıkça kafaya girmez. Cenabı Allah ara sıra bizim kafamıza vuruyor, biraz canımız yanıyor ama öğreniyoruz. Geç öğreneceğiz biraz, bedel ödeyeceğiz. Üzgünüz.

BU BİNALARI YAPANLAR, İZİN VERENLER…
Gülay ŞAHBAZOĞLU(Emekli öğretmen): Aslında biz yetkililere güvenmek istiyoruz. Bu binaları yapanlar, o binaları inceleyenler, izin verenler… Bunlara güvenmek istiyoruz. Çünkü biz evi alıyoruz. Nasıl olduğunu bilemeyiz ki. Dua ediyoruz orada ki depremzedeler için, Allah yardımcıları olsun. Sadece dua geliyor elimizden.

DEPREME DAYANIKLI MI, BİLEMİYORUM!
Eylül ÇOLAK(Öğrenci): Bence Samsun olası bir depremi atlatamaz. ÖZellikle merkez kısmı çünkü evler hep eski, depreme dayanıklı mı bilmiyorum. Yine Atakum bir nebze ama merkez kalmaz diye düşünüyorum. Bizim çantalarımız hazır. En ufak bir sallantıda zaten ayaktayız, hemen dışarı çıkıyoruz.

Röportaj: Nisanur ÖZYURT – Sinem ÇAKIR

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.