Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

‘Stres yönetimine dikkat’

Pandemi sürecinde stresle baş edebilmek ve bedensel sağlığı koruyabilmek için ruh sağlığının güçlü olması gerektiği vurgulandı

‘Stres yönetimine dikkat’
REKLAM ALANI
22 Aralık 2020 15:24

Psikiyatri Uzmanı Dr. Güngör Meydan, “Özellikle sağlık çalışanlarında iş yükünün artması ile birlikte bedensel ve ruhsal yorgunluk, tükenmişlik hali, çaresizlik ve sürecin uzaması karamsarlık gibi şikâyetler artabilmektedir” uyarısında bulundu.

RUHSAL PROBLEMLER DE ARTTI
Pandemi sürecinin ruh sağlığına etkisi ve ruh sağlığının korunması ile ilgili bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nden Uzm. Dr. Güngör Meydan, ülkemizde mart ayında görülmeye başlanan Kovid-19 vakalarıyla birlikte ruhsal problemlerin de daha çok gündeme gelmeye başladığına dikkat çekti.

KAYGI BOZUKLUĞUNDAN STRESE
Bedensel bir hastalık yaşanırken bu hastalığın sosyal ve iş yaşamındaki olumsuz etkilerine bağlı ruhsal yansımaların görülmesinin de doğal olduğunu ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Güngör Meydan, “Hep söyleriz ruh ve beden bir bütündür. Ruh sağlığı bozulursa beden sağlığı da dolaylı olarak bozulur. Kovid-19 sürecinin başlarında kaygı bozukluğu daha yaygınken gelinen süreçte depresyon, travma sonrası stres, akut stres, uyum bozukluğu ve yas gibi ruhsal tanılar da gündeme gelmeye başladı. Aynı şekilde daha önce var olan psikiyatrik hastalıkların yeniden alevlenmesi de oldukça doğaldır. Çünkü ruhsal bozukluklar, genetik yatkınlık kişisel özellikler, çocukluk yaşantıları ve mevcut çevresel stres faktörünün etkisiyle oluşur” diye konuştu.

RUH SAĞLI ÇOK GÜÇLÜ OLMALI
“Özellikle sağlık çalışanlarında iş yükünün artması ile birlikte bedensel ve ruhsal yorgunluk, tükenmişlik hali, çaresizlik ve sürecin uzaması karamsarlık gibi depresif diğer şikâyetleri artırabilmektedir” diyen Uzm. Dr. Meydan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Uzayan pandemi sürecinde kişilerde ‘ya hastalanırsak’ kaygısıyla birlikte son dönemlerde ‘tedavi imkânı bulabilir miyim?’, ‘Hastanelerdeki yoğunluk ne durumda?’ gibi korkular da başladı. Stresle baş edebilmek, kaygıyı yönetebilmek, günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmek, fiziksel hastalıklarla daha kolay başa çıkabilmek için bu zorlu süreçten geçerken ruh sağlığının güçlü olması çok önemli. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku, egzersiz, evde kapalı ortamda uzun süre geçiriyorsak gün içerisinde kendimize aktiviteler yaratma, sevdiklerimizle, sosyal çevremizle bağlantımızı koparmama, günlük rutinlerimize devam etme ruh sağlımıza iyi gelecektir. Öte yandan ruhsal zorluklar fark edildiğinde profesyonel yardım almak ihmal edilmemelidir.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.