Dolar 32,3487
Euro 35,0455
Altın 2.324,29
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Taban Gıda’dan Samsun’a 5 Milyon Dolar’lık Silo Yatırımı!

Türkiye’de buğday tedarik pazarının lideri Taban Gıda, Samsun’a yaklaşık 5 milyon dolarlık silo yatırımı yapacak

Taban Gıda’dan Samsun’a 5 Milyon Dolar’lık Silo Yatırımı!
REKLAM ALANI
13 Ocak 2022 11:15 | Son Güncellenme: 13 Ocak 2022 11:26

Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika pazarlarında 20’ye yakın ülkeye transit ticaret gerçekleştiren, Türkiye’de buğday tedarik pazarının lideri Taban Gıda, yaklaşık 5 milyon dolarlık kendi silo yatırımı için kolları sıvadı. Siloların Tekkeköy İlçesi’nde inşa edileceği belirtildi.

BASIN MENSUPLARIYLA BULUŞTULAR
Samsun‘da yaklaşık 5 milyon dolarlık silo yatırımı yapacak olan Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu, Pazarlama ve Kurumsal İletişim Yöneticisi Hande Kazancı ve bölgedeki çalışma ortağı Erkut Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Pak ile birlikte Sheraton Grand Samsun Hotel’de, yerel ve yaygın basın temsilcilerinin katıldığı basın toplantısı düzenledi.

GEÇEN YIL 4.5 MİLYARLIK CİRO
Firma hakkında bilgi veren Taban Gıda CEO‘su Hasan Hacıhaliloğlu, Taban Gıda‘nın 2021’de önemli yatırımlar yaparak yılı yüzde 50’nin üzerinde büyüme ile kapattığını ve yatırımlarına devam ettiğini belirterek, filosuna 3. gemisini de eklediğini vurguladı. Hacıhaliloğlu, Çatı şirketi Vivalon AG’nin toplam 11 milyon dolarlık yatırımıyla 3. kuru yük gemisi Şubat ayı itibari ile demir alacağını belirterek, şunları söyledi:

Taban Gıda olarak, 2022 yılında yeni gemi alımları, silo ve üretim yatırımlarını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Şirket olarak yem hammaddeleri pazarında iddialı bir büyüme hedefi ile 3 yıllık süreçte 100 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Tahıl, yem grubu ve yağlı tohum tedarik pazarında ihtiyaç ve talebe yönelik transit ticaret gerçekleştirerek kuruluşundan bu yana geçen 6 yıllık sürede ticaret hacmini 1,5 milyon tonun üzerine çıkaran şirketimiz, 2021 sonu itibari ile 4,5 milyar TL ciroya ulaştı. Türkiye’nin 500 Büyük Şirketi sıralamalarında ilk 200’de yer alan şirketimiz, üretim, lojistik ve depolama alanlarına 3 yıllık süreçte 100 milyon dolarlık yatırım yaparak global pazardaki gücünü artırma ve tedarik yapısını büyütme hedefinde. Türkiye’nin birçok limanında yüksek depolama kapasiteli kiralamalar yapan şirketimiz, uzun süreli kiralama gerçekleştirdiği Samsun limanında toplam buğday ithalatı kapasitesinin yüzde 15’ini tek başına kullanıyor. Tekkeköy bölgesinde yaklaşık 5 milyon dolarlık kendi silo yatırımımız için kolları sıvadık.”

UZUN VADEDE DENGELER DEĞİŞECEK
Taban Gıda olarak, neredeyse orta ve üzeri ölçekteki tüm üreticilere buğday tedariki sağlayarak destek oluyoruz” diyen Hacıhaliloğlu, ”İhracata yönelik ithalat gerçekleştiriyoruz. Bu gücün kaybedilmemesi ve ihracatın geliştirilmesi, desteklenmesi için buğday politikalarının doğru yönetilmesi gerekiyor. Ülkemizdeki tarım uygulamaları da hububat ürünlerinin ekimini olumsuz yönde etkiliyor. İklim değişikliklerinin dönemsel bazda önceki senelerde de olumsuz etkileri görüldüğü olmuştu. Dünyada hala ekilmemiş pek çok alan var. Şu an için ihtiyacı karşılayacak üretim söz konusu. Ama uzun vadede dengeler çok ciddi değişebilir” dedi.

EN BÜYÜK SORUN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Pandemi döneminde ülkelerin stok tutma isteklerinin arttığı yönünde görüşler olduğunu hatırlatan Hacıhaliloğlu, şöyle devam etti:

Dünyada pandemi öncesinde de stok tutma kapasitelerini arttırmak ve ürünü daha sağlıklı depolamak adına birçok yöntem geliştirilmeye çalışılıyordu. Karşımızda duran en büyük sorun iklim değişikliği. Hava sıcaklığının artması nedeni ile çok ciddi verim değişiklikleri söz konusu. Bu durum ekim alanlarının farklılaşmasına ve belki tüketim alışkanlıklarının değişmesine kadar birçok sonuç doğuracak. Ülkelerin stok tutma çabasında bu durumun daha etkili olduğunu düşünüyorum. Son 10 yılda çoğu ülke stoklama kapasitesini artırmaya çalışıyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya ile en büyük buğday ithalatçılarından olan Mısır devleti ortak bir proje ile Mısır’da çok yüksek depolama kapasitesine ulaşabilmek adına yeni bir anlaşma sürecindeler.”

Sibel TOPAL

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.