Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

TARIMSAL ÜRETİMDE DAMLAMA SULAMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ VE FAYDALARI

TARIMSAL ÜRETİMDE DAMLAMA SULAMA SİSTEMLERİNİN ÖNEMİ VE FAYDALARI
REKLAM ALANI
22 Şubat 2021 13:47

Bu hafta sizlere damlama sulama sistemleri hakkında önemli bilgiler vermek istiyorum. Bildiğimiz üzere damla sulama, dünyada milyonlarca çiftçinin zirai olarak yaşantısını değiştirerek gübre, su ve enerji tasarrufu sağlıyor. Bunlarla da kalmayıp toprak farketmezsizin daha yüksek verimde ürün üretimini sağlıyor.
Bu sistem bitkileri yetiştirmek için en verimli su ve besin maddesi dağıtımını sağlıyor. Bitkimize uyguladığımız su ve besin elementlerini, zaman kaybı olmadan doğru zamanda ve direkt bitkimizin kök bölgesine ulaşmasını sağlıyor. Bu da bitkilerin en uygun ve en elverişli seviyelerde büyümelerine yardımcı oluyor.
Nedir damlama sulama sistemleri şimdi detaylıca inceleyelim;
Sulama suyunuzun, filtre edilip süzüldükten sonra, eriyebilir gübre ile ya da sadece su kullanılarak toprak yüzeyine veya içine damlalar halinde verilmesine damlama sulama denir. Uyguladığınız suyun otomatik şekilde kontrol edilebilmesi ve her bitkiye tek tek homojen olarak eşit miktarda dağıtılması verim ve kalitede artış sağlamakla birlikte çok iyi bir bitki gelişimi sağlayacaktır. Bununla kalmayıp gübre, zirai ilaç ve işçilikten tasarruf sağlayacaktır. Diğer sulama yöntemiyle yapılan sulamalarda uygulamalarda su randımanında kayıplar oldukça fazla olmaktadır fakat damlama sulama sistemleriyle yapılan sulamalar uygulama randımanındaki oranı arttırıp sudan tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca damlama sulama sistemiyle yapılan sulamalarda su direkt bitki köküne ulaşacağı için bitki sıra araları kuru kalacak ve yabancı ot büyümesi azalacaktır. Gübre kullanımındaki avantajlarına baktığımız zaman tarlalarımıza diğer sulama sistemleriyle toprağa 3-4 defa gübre uygulaması yapılır bu da toprağa fazla sayıda gübre ulaşmasına sebep olur böylece gübrelerin birçoğu bitkiye ulaşamayıp toprakta yıkanır ya da yabancı otlara besin olur. Damlama sulama sistemleriyle gübre uygulanan bir arazide ise gübre, tüm tarlaya değil de direkt bitkinin kök bölgesine ulaştığı için uygulanan gübre bitkiye daha faydalı olacaktır ayrıca damlama sulama sistemlerinin olduğu bir arazide her sulamada ya da iki üç sulamada bir gübre azar azar verileceği için bitkiyi ve arazi toprağımızı aşırı gübre stresinden korumuş olacaktır. Arazideki tüm bitkilere eşit miktarda su ve gübre verileceği için bitkiler eşit miktarda su ve gübre alacaktır bu da bitkilerin üniform bir şekilde büyümesini sağlayacaktır. Sulandırılmış gübre eriyiği uygulandığı için köklerin yanma problemi de ortadan kalkacaktır. Ayrıca damlama sulama sistemleri ile yapılan sulamalar rüzgarla veya sıcaklıkla alakalı bir durumdan etkilenmeyeceği için suyun yüzde yüzünün araziye uygulanmasını sağlayacaktır ve bitki toprak üstü organları ıslatılmadığından bitki hastalık ve zararlılarının gelişmesi önlenir.
Bu yıl göründüğü gibi küresel ısınma tarım üzerinde başlıca tehditler arasında olup birçok olumsuzluğa neden olmuştur. Dünya nüfusundaki artış ve küresel ısınmanın da etkileriyle azalan su kaynaklarına olan muhtaçlık gün geçtikçe artmıştır ve kullanabileceğimiz su kaynakları azalmıştır. Su kaynaklarının en büyük kullanıcısı tarım sektörü olduğu için kullanacağımız suyun etkinliğini arttırmak zorunlu hale gelmiştir. Yukarıda da bahsettiğim gibi damla sulama yöntemi diğer sulama yöntemleri içerisinde suyu en etkili ve faydalı şekilde kullanıldığı yöntemlerden birisidir.
Son yıllarda doğal dengenin bozulmasıyla dünyada ve ülkemizde küresel ısınmanın etkileri kuraklık olarak kendini göstermeye başlamıştır. Bu kuraklık su kaynaklarımızın bilinçli ve ekonomik olarak kullanımını zorunlu kılmaktadır.
Damla sulama sistemlerinin ilk yatırım maliyeti yüksektir fakat bir kere yapılacak maaliyete karşı uzun yıllar boyu çoğu uygulamalarda kar ve verim sağlayarak etkinliğin uzun süreli ve sürekli olmasıyla, çiftçilerimize maliyetin kat kat üstünde ekonomik faydayı sağlayacaktır
Sonuç olarak, damla sulama sistemlerinin beklenen yararı sağlayabilmesi için mevcut koşullara uygun bir şekilde projelendirilmesi, projenin öngörüldüğü şekilde tesis edilmesi ve işletilmesi gerekmektedir. Bu da konusunda uzman tarımı ve sulamayı bilen kişilerce hazırlanan projelerle gerçekleşecektir. Biz Milat Fide 1453 Zirai İlaç Bayii olarak Eurodrip Rivulis Damlama Sulama Sistemleri’nin Karadeniz Bölge Distribütörü olarak çiftçilerimizin arazilerine damlama sisteminin uzman kişiler tarafından hazırlanan proje ile kurulumu, sulama ve gübreleme hakkında teknik bilgisi ve her türlü takibini sağlamaktayız.
Çiftçimizin mahsül verimine ve kazancına faydalı olan her türlü yöntemde öncü olmaya ve çiftçimizin yanında olmaya Milat Fide 1453 Zirai İlaç Bayii ailesi olarak hazırız.

Kübra Karatoprak

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.