Dolar 32,3640
Euro 34,9634
Altın 2.324,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

UÇURUM GİBİ FARK…

Samsun’un Bafra Ovası’nda hasadı devam eden kışlık sebzeler verimi ile çiftçinin yüzünü güldürüyor. Beyaz lahana tarlada 1 TL’den satılırken, tezgahlarda kilogramı 6 TL’den satılıyor

UÇURUM GİBİ FARK…
REKLAM ALANI
6 Ocak 2021 20:30

Samsun’un verimli topraklara sahip Bafra Ovası’nda yetiştirilen kışlık sebzelerin hasadı sürüyor. Karnabahar, brokoli, beyaz ve mor lahanadan alınan verim çiftçinin yüzünü güldürüyor. Mor lahananın kilosu tarlada 2 ile 2 buçuk TL’den satılırken, beyaz lahana tarlada 1 TL’den alıcı buluyor. Tezgahlarda ise beyaz lahana tüketiciye 6 TL’den sunuluyor. Üreticiler yağış olmadığından dolayı fiyatlar düşse de yetiştirdikleri kaliteli ürünlerin havaların soğumasıyla birlikte yükseleceğini umut ediyor.

‘FİYATLARIN YÜKSELECEĞİNE İNANIYORUZ’
Bafra’da çiftçilikle uğraşan Mehmet Bilgiç, “Bu sene kışlık lahanada erkencilikte çiftçinin altın yılını yaşadığı bir yıl oldu. Karnabahar beyaz lahana ilk başlarda rakamlar yüksek gitmemişti ama sonradan çok güzel paralar yaptı. Karnabahar, brokoli şu anda iklim değişikliğinden yağışlar olmadığından dolayı biraz fiyatlar düşse de çok kaliteli çok güzel ürünlerimiz var. Beyaz lahana, kırmızılahana altın yılını yaşıyor. Karnabahar çeşitlerinde ilkim değişikliği nedeniyle erken çıkışlar başladı. Bu nedenle fiyatlar düştü şu anda. Ama havaların soğumasıyla beraber fiyatların yükseleceğini ümit ediyoruz. Şu anda beyaz lahana 1 ile 1 lira 10 kuruş civarında, kırmızılahana da 2 ile 2 buçuk TL civarında seyrediyor. Bunlar tarladan çıkış fiyatları. Karnabahar birkaç gündür 1 ile 1 buçuk TL arasında, brokoli de 2 lira civarında alıcı buluyor. Bu da çeşitlerin hava sıcaklığından dolayı üst üste gelmesinden kaynaklanıyor. Bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdüğünü görüyoruz. Maliyetler yüksek ama hastalıktan dolayı da pazarların erken kapanması, lokantaların kapalı olması, fazla sevkiyat olmaması tabi üreticiyi etkiliyor. Fiyatlardan bu yıl memnunuz” dedi.

ÇİFTÇİ: FARK NASIL OLUYOR, ANLAMIYORUZ
Bafra Ovası’nda sebze üreticisi olan Adnan Erken ise, “Beyaz lahananın ağustos ayında ekimi yapıldı. Şu anda hasadına başladık. Tarladan çıkış fiyatı 80 kuruş ile 1 TL arasındadır. Bu durum tüketicide 5 ile 6 TL arasındadır. Arada bir uçurum var. Bu durum nasıl oluyor biz bunu çözemiyoruz” diye konuştu.

İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.