Dolar 32,5651
Euro 34,8803
Altın 2.437,85
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Vali Kaymak’tan çağrı: Organlarınızı bağışlayın!

Samsun’da düzenlenen Organ Bağış panelinde, ülke genelinde 20 binin üzerinde insanın bağış beklediği belirtilerek, vatandaşlara ‘duyarlı olun’ çağrısı yapıldı

Vali Kaymak’tan çağrı: Organlarınızı bağışlayın!
REKLAM ALANI
10 Kasım 2017 22:05

Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda ‘Organ Bağışı ve Nakli Konusunda Her Şey’ konulu panel düzenlendi. Panelde organ bağışçısı olmanın ve organ bekleyen hastaların durumu hakkında bilgiler verildi.

VALİ KAYMAK: BAĞŞIÇI SAYISI ARTMALI

Türkiye’de birçok insanın organ nakli beklediğinin altını çizen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Organ bekleyen insanların halini ve düşüncelerini anlamak çok önemli. ‘Bir insanı kurtarmak bin insanı kurtarmak’ anlayışıyla insanlara bakıyoruz. Hastaların yaşamlarına devam etmek için ihtiyaç duydukları organları bulabilmeleri için kurulan Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezince yapılan çalışmaları takdir ediyoruz. Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında yüzde 25 seviyesindeyiz. Toplumumuzdaki organ bağışçısı sayısını arttırmak için bu tür programları daha çok yapmamız lazım” dedi.

‘DİNİMİZ BUNA CEVAZ VERİYOR’

Türkiye’de 20 binin üzerinde insanın organ nakli beklediğini hatırlatan Kaymak, “Bu insanlar hayata tutunabilmek için bir fırsat bekliyor. Bizler toplum olarak Müslüman olduğumuz için merak ederiz. Bizler, ‘Benim organlarımın bir başkasında yaşaması nasıl olur?’ diye sorgularız. Bizim duyduğumuz fetvalarda dinimiz buna cevaz veriyor. Bütün bu sorularla ilgili cevaplar yetkili kişiler tarafından verilecek. Bu toplantının ardından edinilen bilgiler, başkalarına da aktarılarak organ bağışçısı sayısının arttırılmasında etkili olacağını düşünüyorum” diye konuştu. OMÜ’de gerçekleştirilen nakillerin başarı oranı hakkında bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, “OMÜ olarak 2013 yılında Organ Nakli Merkezini kurduk. Kurulduğu yıldan itibaren gerçekleştirdiğimiz nakillerin başarı yüzdesi yüzde 95 oranında. Bu gibi toplantıların organ bağışçısı sayısını arttırmasını diliyorum” dedi.

SAMSUN’DA 48 BAĞIŞÇI

Samsun’daki organ bağışı sayıları hakkında bilgiler veren Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Güney, “2016 yılında bin 998 beyin ölümünden 564’ü organ bağışı olarak gerçekleşti. Son 5 yıldaki kapsamlı çalışmalar neticesinde organ bağışı konusunda yüzde 100’e yakın artış sağlanabilmiştir. Organ bağışında artış görülmekle beraber nakil bekleyen hasta sayısı göz önüne alındığında diğer Avrupa ülkelerine nazaran hala istenen düzeye ulaşamamıştır. Samsun’da beyin ölümü sonrası organ bağışlayanların sayısı 2016 yılında 41 donörken, 2017 yılında ise şu ana kadar donör sayısı 48 olmuştur. Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Toplantıda Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak da bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından organ bağışlayan kişilere plaket takdim edildi. Program plaket töreninin ardından panel ile devam etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.