Dolar 32,5552
Euro 34,8713
Altın 2.429,54
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Yağlar düşmanımız değil!

Bafra’da Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi bulunan Diyetisyen Ahmet Selman Duman anlatıyor.

Yağlar düşmanımız değil!
REKLAM ALANI
4 Mart 2019 10:19

Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjinin en önemli kaynaklarından birisi de yağlardır. Vücut ısısının düzenlenmesinden A, D, E, K gibi önemli vitaminlerin emilimine kadar birçok işlevi vardır. Karbonhidratlardan yeterince enerji sağlayamayan vücudumuz bu enerjiyi yağlardan sağlar. Beslenmenizde doğru miktarlarda sağlıklı yağlar tüketmek oldukça önemlidir. Peki nedir bu sağlıklı yağlar? Sağlıksız olanlardan farkı ne? Gelin inceleyelim.
DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ
Bu yağlar çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır. Zeytinyağı ve ayçicek yağı bu gruba örnektir. Bu yağ asitleri omega-3 ve omega-6 ve omega-9 olarak sınıflandırılır. Bilinen en iyi omega-3 kaynağı özellikle somon ve hamsi gibi yağlı balıklardır. Düzenli tüketimi kalp hastalıklarına ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Ayçicek yağı, mısır yağı ve yer fıstığı, fındık ise omega-6 kaynağıdır. Omega-6 yağ asitleri kötü kolesterolün(LDL) ve dokularda kan basıncının düşürülmesinde etkilidir. Zeytinyağı, avokado gibi besinler omega-9 kaynağıdır. Omega-9 yağ asitleri de kan kolesterol seviyesini düşürmekte etkilidir. Zeytinyağında bulunan skualin adlı madde pıhtılaşmayı ve oksidasyonu önler.
DOYMUŞ YAĞ ASİTLERİ
Bu yağlar çoğunlukla hayvansal kaynaklıdır. Bitkisel kaynaklı yağlardan hindistan cevizi yağı doymuş yağ asitleri içerir. Tereyağı, palm yağı, kuyruk yağı, iç yağ, margarin, kırmızı et, tavuk eti ve sütte ve yumurtada doymuş yağ asitleri bulunur. Aşırı tüketimi vücutta kolesterol artışına sebep olur. Kanda aşırı miktarda bulunduğunda damar duvarlarında birikir. Bunun sonucunda damarlarda daralma, tıkanma meydana gelebilir. Günlük alınması gereken kalorinin %10’unu aşmayacak şekilde tüketilmesi önerilir.
1 GR YAĞ 9 KALORİ

Doğru miktarlarda yağ tüketimi vücut için elzem iken fazla miktarda yağ tüketimi günlük alınan kaloriyi artırarak obeziteyi tetikler. Yoğun enerji kaynağı olmaları sonucu aşırı tüketimi kalp hastalıkları ile ilişkili bulunmuştur. Bu nedenle yağ tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yağ içeriği yüksek hazır paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Hazırlanan yemeklerin yağ içeriği kısıtlanmalıdır.
5 GR YAĞ VE 45 KALORİ İÇEREN BESİN ÖRNEKLERİ
2 tam ceviz
8 adet badem
1/4 avokado
30 gr pişmiş et/tavuk
1 çay kaşığı kadar tereyağ
5-6 adet zeytin
1 tatlı kaşığı zeytinyağı/ayçicek yağı

Beslenmeniz sağlığınız, sağlığınız beslenmeniz olsun.
Diyetisyen Ahmet Selman DUMAN
İletişim: aselmanduman@gmail.com
İnstgram: dytaselmanduman

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.