Dolar 32,3670
Euro 35,0307
Altın 2.325,51
BİST 9.110,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘YARIN ÇOK GEÇ OLACAK!

Samsun’da İklim Değişikliği için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu’nda konuşan Rektör Ünal, “Radikal bir girişimde bulunmazsak yarın bizim için çok geç olacak” dedi

‘YARIN ÇOK GEÇ OLACAK!
REKLAM ALANI
25 Ekim 2022 17:53

Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) ev sahipliğinde 24-26 Ekim 2022 tarihleri arasında Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) tarafından gerçekleştirilen ‘İklim Değişikliği için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu’ devam ediyor. Açılış programında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Önemli bir tema olan iklim değişikliği üzerinde hem kendimizi hem de geleceğimizi konuşmak üzere bir araya geldik. Sadece akademik bir etkinlik olarak değil aynı zamanda geleceğe dönük eylem planlayabilmek üzere organize edilmiş sempozyumu ayrıcalıklı kılıyor” dedi.

FARKINDALIĞIN DAYATTIĞI ZORUNLULUK
Sempozyumun düzenlenmesine katkısı olanlara teşekkür eden Rektör Ünal, “Yaşadığımız dünyada artık iklim akademinin konusu olmaktan çıktı bu gerçeklikle yüzleşmek gerekiyor. Artık bizim varlığımızı tehdit eden eğer bugün stratejik bir karar alıp ve radikal bir girişimde bulunmazsak yarın bizim için çok geç olacak. Bu nedenle bir farkındalık daha doğrusu farkındalığın bize dayattığı bir zorunluk olarak ortaya çıkan bir etkinliktir. Üniversitede başlangıç süreci önce bir çalıştayla başladı. Hedef çalıştayın arkasından çok katılımlı bir sempozyum yapmaktı. O nedenle tema seçilirken ya da bu gruplar oluşturulurken farklı düşüncelerle hareket edildi” diye konuştu.

‘VARLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA
Hedeflerinin çevre ile alakalı üniversitenin hazırlayacağı bu raporun topluma sunulması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Ünal, ayrıca şunları söyledi:

“Bütün uzmanların bir araya geldiği çevre ve iklim değişikliği ile alakalı karşı karşıya olduğumuz tehditlerle ilgili dünyadaki gelişimleri dikkate alarak uluslararası raporu aralık ayı içerisinde deklare edeceğiz. Köklü bir üniversite olan OMÜ’nün bu çıktıları kitap olarak yayınlamasını önemsiyorum. Ancak bu bir akademik etkinlik değildir. Yaşadığımız dünyadaki değişikliklerin bize ne getireceğini açık bir şekilde ortaya koyarak başta kurumlar olmak üzere herkesi göreve davet edeceğiz. Yeşil ve çevreci üniversite için kampüsle alakalı bir takım çalışmalar yaptık. Kampüsümüzün karbon ayak izini çıkardık ve kampüsteki karbon ayak izini düşürmek üzere bir stratejik plan hazırladık. Bunun ulaşımdan tüketime varıncaya kadar tüketme kültürünü biçimlendirecek kadar stratejik planın içine de yerleştirdik. Bir diğeri ise kampüste doğal hayatın tekrar geri kazanılması ve doğal yaşamın korunması için sülün ve keklik salımı gerçekleştirdik. Bunlar bizim farkındalık kazanmamız için önemliydi. Terk edilen ve kullanılmayan alanlarda yaklaşık 10 bin ağaç diktik. İklim değişikliği bizim varlığımızı tehdit etmeye başladı. Yarın çok geç olacak. İçerisinde yaşadığımız coğrafya bu durumdan en erken etkilenecek coğrafyalardan bir tanesi, o nedenle OMÜ’nün üstlendiği misyonu değerli buluyoruz.”

‘HEPİMİZ BU DÜNYAYA BORÇLUYUZ’
Sempozyum Başkanı ve ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı ise şunları söyledi:

“Dünyanın artık çok fazla zamanı yok. Akademisyenlerin çalışmalarının, sanatçıların ve aktivistlerin liderlik edeceği yeni dünyada öncelikle yaşam tarzımızı, üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek, sorunları entegre ve yeşil dönüşüm yaklaşımıyla çözmek ve birlikte çalışmak zorundayız. Örneğin geri dönüşüm yaparken dünyaya zarar veriyorsak kimyasal madde kullanıyorsak yanlış yoldayız. Çevresel söylemimizi, iklim değişikliğiyle ilgili söylemde olan önlemlerimizi hayata geçiremiyorsak doğru yolda değilizdir. Hepimiz yaşama alanımız olan bu dünyaya borçluyuz hiçbir canlıyı dışlamadan ahlaki ve etik koşullarda bu dünyada yaşamak zorundayız.”

Fatma SINAN

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.