Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Yüzde 20 ek vergi alınacak!

Yurtdışındaki e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişe yeni bir sınır getiriliyor. Artık fiyatı 22 euro’dan daha fazla olan ürünlerden ‘koruma’ amaçlı yüzde 20 ek vergi alınacak.

Yüzde 20 ek vergi alınacak!
REKLAM ALANI
1 Şubat 2018 23:30

Yurtdışındaki e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişe sınır getiriliyor. Fiyatı 22 euro’dan daha fazla olan ürünlerden yüzde 20 vergi alınacak. Yolcu beraberinde getirilen eşyaya da aynı vergi uygulanacak. Telefon, televizyon, kulaklık, çatal-kaşık, manikür-pedikür aletleri bile vergiye tabi olacak. 150 euro’dan düştü   Hükümet, Çin’den hizmet veren internet siteleri başta olmak üzere Aliexpress, Amazon, Ebay’den yapılan online alışverişe sınırlama getirecek adımı attı. Bakanlar Kurulu’na sunulan yeni yasa tasarısını açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Yurtdışında internet üzerinden siparişlerde 30 euro’ya kadar olan kısım, vergiden muaftı. Şimdi bu oranları, AB ile eşitleyerek 22 euro’ya düşüreceğiz. Muafiyetleri indiriyoruz. Çünkü çok sayıda suistimal var. 23 euro olursa vergi vermek zorunda olunacak” dedi. e-ticaret ile yapılan alışverişlerde ilk sınır 150 euro olarak belirlenmiş, daha sonra bu tutar önce 75, daha sonra da 30 euro’ya indirlmişti.

KARGOYA 15 GÜN SÜRE

Yasa yürürlüğe girdiğinde geçiş süreci olacak. Halihazırda 30 euro sınırını gözeterek sipariş veren alıcıların işlemlerinin tamamlanması ile posta ve hızlı kargo operatörlerinin kendi sistem ve iş akışlarını söz konusu değişikliğe uyarlayabilmesi amacıyla 15 günlük geçiş dönemi bulunacak.   Türkiye’de bulunmayan bilimsel ve eğitim amaçlı kitaplar için uygulanan vergi oranının yüksek olması nedeniyle bu tür eşyaya uygulanan vergi oranı, yurt içinde uygulanan KDV oranı göz önünde bulundurularak yüzde 8’e indirilecek.

ÇATAL – KAŞIK VERGİYE TABİ

Yüzde 20 ek vergi ödenecek bazı eşyalar şöyle:

“Kozmetik, kürk, cam eşya, manikür ve pedikür aletleri, altın veya gümüş kaplama kaşık, çatal ve kaşık-çatal takımları, klima, ısıtıcı, beyaz eşya, araç pilleri, küçük ev aleti, mikrofon, hoparlör, kulaklık, ses kayıt ve çalma cihazı, ses ve görüntü cihazı, hayvansal maddelerden süs eşyaları.”

YERLİLERE DESTEK

Yurtdışından 75 euro’ya kadar yapılan siparişler Türkiye’ye gümrüksüz giriyor, bu da haksız rekabete yol açıyordu. Bunu önlemek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, miktarı geçen yıl 30 euro’ya düşürdü. AB’de uygulanan 22 euro, Türkiye için gündeme geldi. Yerli üreticiyi desteklemek için atılan adımlara yenisi eklendi. Edinilen bilgiye göre, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı Taslağı’nda yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

EK YÜZDE 20 VERGİ

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen veya posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla Türkiye’ye gönderilen ÖTV Kanunu IV sayılı liste kapsamı eşyaya, yurtiçinde uygulanan ÖTV miktarını kapsamayan vergi uygulanması nedeniyle, yurtiçinde ÖTV’ye tabi ürünleri üreten ve satışını yapan firmalar ile yurtdışındaki aynı ürünlerin satışını yapan firmalar arasında haksız rekabet ortaya çıktı. Bu durum vergi kaybına neden oluyor. Bu nedenle yurtdışından gelen ÖTV Kanunu IV sayılı liste kapsamı eşyaya, ÖTV miktarını kapsayacak şekilde ilave yüzde 20 vergi uygulanacak

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.