Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

16 MART DÜNYA VİCDAN GÜNÜ:

16 MART DÜNYA VİCDAN GÜNÜ:
REKLAM ALANI
16 Mart 2021 15:20 | Son Güncellenme: 16 Mart 2021 16:38

Biz insanoğlu, doğarız, büyürüz ve yaşarız. Sonunda ebediyete yolculanırız.
Yaşarken çoğu şeyi yaparken genelde önceden bir muhasebe yaparız. Ve hep şu söz hatırlatılır, büyüklerimiz, yakınlarımız, bizi sevenlerimiz. Bir şey yaparken NE OLUR ÖNCE VİCDANIN SESİNİ DİNLE. Ne garip ki değişen dünya, yaşam şartları insanlığı yoksulluğa itiyor diyoruz gün geçtikçe. Ve yaşadığımız çevrede, televizyonlarda, gazetelerde, internette, yoksullaşan, yok olmaya yüz tutmuş toplumları görürüz. Aslında bu olaya sadece insanoğlunu değil, bütün canlıları da katabiliriz. Çevremizi, doğayı da bu yoksullaşmaya dahil edebiliriz. Aslında şunu hiçbir zaman unutmayın, yoksullaşan insanoğlu veya canlılar değil. Yoksullaşan onları o yoksulluğa terk eden vicdan yoksullarıdır. Vicdanı olmayan, vicdan sahibi olmayan hiçbir canlı, asla ve asla kazanamayacaktır.
Çünkü vicdansızlığı, yaradılıştan bu zamana, hiçbir din bile kabul etmemiştir. Vicdanın olmadığı, vicdani duyguların zayıfladığı, hiçbir toplum kolay kolay hayata tutunamamıştır. Çünkü;
Vicdan bir nefestir,
Vicdan bir muhasebedir,
Vicdan sevgidir,
Vicdan merhamettir,
Vicdan en ilahi duygudur,
Vicdan komşuluktur,
Vicdan yardımlaşmaktır,
Vicdan mutluluktur,
Vicdan barıştır,
Vicdan paylaşmaktır,
Vicdan emektir,
Vicdan kimi zaman bir anne, kimi zaman bir baba, kimi zamanda ailedir.
Vicdan haktır,
Vicdan hukuktur,
Vicdan adalettir,
Vicdan özgürlüktür,
Vicdan akıldır,
Vicdan onurdur,
Vicdan eşitliktir,
Vicdan nimettir,
Vicdan iyi günde kötü günde birliktir, beraberliktir,
Bir dokun bin ah işit derler ya, işte dokunduk birilerinin vicdanına, ne güzel sözler çıktı ardı sıra.


Düşünün bir kelimenin içine bir dünya sığdırabiliyoruz. Aslında ne kadar şanslıyız değil mi. İyi ki vicdanımız var.
Zor değil ve sevgili dostlar, sevmek, sevilmek, paylaşmak, özür dilemek, barış içinde yaşamak. Bir bilsem ki ne götüreceğiz bu dünyadan. Eskiden bilirsiniz, büyüklerimiz anlatırdı. Onlarında büyüklerinin nasıl merhametli vicdanlı olduğunu. Bu dünya taşıyla, toprağıyla, suyuyla her şeyiyle bize yeter. Yeter ki vicdani duygularımızı asla unutmayalım. Birbirimize tam da yardımcı olma zamanı. Vicdanımızı daha çok dinleme zamanı. Çoluğumuzu, çocuğumuzu, yakınlarımızı, dostlarımızı daha çok dinleme zamanı.
Sevgi ve Vicdanla Barış Kültürünü Teşvik Etmek: İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin önsözü , “insan haklarını göz ardı etme ve hor görme, insanlığın vicdanını çileden çıkaran barbarca eylemlere ve insanların ifade, inanç ve özgürlükten yararlanacağı bir dünyanın ortaya çıkışına yol açmıştır. korku ve isteksizlik sıradan insanların en yüksek özlemi olarak ilan edildi. ” Ayrıca Bildirge’nin 1. maddesi, “tüm insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar, akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik ruhu içinde hareket etmelidirler.”
’KİMSENİN FİKRİNE VE VİCDΑNINΑ EGEMEN OLUNΑMΑZ.’’
M. KEMAL ATATÜRK

Hakan Temur

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.