Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Samsun’dan Rusya’ya… 28 milyon dolar!

Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 ilden Rusya Federasyonu’na yılın ocak-ağustos döneminde 168,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Samsun, 27.9 milyon dolarlık payla 2’nci sırada yer aldı

Samsun’dan Rusya’ya…  28 milyon dolar!
REKLAM ALANI
21 Ekim 2020 15:24

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Karadeniz’deki 18 ilden Rusya’ya yılın ocak-eylül döneminde yapılan 147 bin 767 tonluk ihracat karşılığında 168 milyon 663 bin 465 dolar gelir elde edildi. Söz konusu dönemde Trabzon, 99 milyon 621 bin 376 dolarla bölgeden Rusya’ya yapılan ihracatın yüzde 59’unu tek başına sırtladı. Bu dönemde kentten Rusya’ya 83 bin 460 tonluk ihracat gerçekleştirildi.

TRABZON’DAN YAŞ MEYVE SEBZE
Yılın ilk 9 ayında, Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na ihracatta yaş meyve sebze, su ürünleri ile fındık ve mamulleri sektörleri başı çekti. Ocak-eylül döneminde Rusya’ya 86 milyon 62 bin 828 dolarlık yaş meyve sebze ürünleri, 10 milyon 62 bin 79 dolarlık su ürünleri ile 1 milyon 990 bin 448 dolarlık fındık ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

SAMSUN’DAN 28 MİLYON DOLAR
Rusya’ya yapılan ihracatta Trabzon’u, 27 milyon 971 bin 483 dolarlık payla Samsun ve 22 milyon 103 bin 255 dolarlık payla Rize takip etti. DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Karadeniz’den Rusya’ya yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttığını söyledi.

DONDURULMUŞ SOMON VE FİLETO
Ülkeden Rusya’ya ihracatta yaşanan artışa paralel olarak bölge ihracatının da arttığına işaret eden Kalyoncu, “Karadeniz Bölgesi’nden Rusya Federasyonu’na geçmişte ağırlıklı olarak yaş meyve sebze ve fındık ihraç edilirken, son yıllarda Rize ve Trabzon’da yetiştirilen Karadeniz somonunun dondurulmuş ve fileto olarak ihracatında önemli gelişme yaşandı.” dedi.

‘İHRACAT RAKAMLARI ARTACAK’
Kalyoncu, Rus tüketici kitlesi tarafından büyük beğeni alan Karadeniz somonu ihracatının önümüzdeki dönemde daha üst rakamlara ulaşacağını aktararak “Balık tüketiminin yüksek olduğu Rusya pazarından ihracatçılarımızın daha üst düzeyde pay alabilmeleri için ileri derecede işlenmiş ve raf ömrü daha uzun ürünler üretilmesine önem verilmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Saffet Kalyoncu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Yaş meyve sebze dağıtım ve pazarlamasında önemli konumda olan iş insanlarımızın lojistik sektöründe özellikle deniz yolu taşımacılığında Rus limanları arasında yapılan tarifeli Ro-Ro taşımacılığı ile iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlandı. DKİB olarak bölgeden Rusya Federasyonu’na tüm sektörlerden daha fazla ihracat yapılması konusunda da çalışmalarımız sürüyor.”

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.