Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

60 YILLIK ESNAFIN ONUR GÜNÜ!

Samsun’da 36’ncı Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri çerçevesinde ‘yılın ahisi’ olarak 60 yıllık ayakkabıcı 70 yaşındaki Mevlüt Güvendi seçildi

60 YILLIK ESNAFIN  ONUR GÜNÜ!
REKLAM ALANI
20 Eylül 2023 19:16

Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri Samsun Yabancılar Pazarı’nda yapıldı. Etkinlikler kapsamında yılın ahisi Mevlüt Güvendi, yılın kalfası Emre Bayraktar ve yılın çırağı Naz Küçük kaftanlarını giydi. Etkinlikte ilk olarak İlkadım Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri yaptı. Akabinde ise Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencilerinin geçmiş dönemlerde yapılan şed kuşatma törenini canlandırdığı tiyatro oyunu sergilendi.

60 YILDIR AYAKKABICILIK YAPIYOR
Etkinlikte konuşan 60 yıldır ayakkabıcı Mevlüt Güvendi, “İlkokul bittikten sonra bir ayakkabıcının yanına girmiştim. O zamanlar hoşuma gitmişti. O şekilde devam ettim. Yıllardır bu işin içindeyim. Artık çırak yok, çıraklık işi öldü. Liseyi bitirmiş bir çocuğa bir şey veremezsin. Onun için kendi başımıza, kendimizi oyalıyoruz” dedi.

ESNAF VE SANATKAR DEVLETİN YANINDA
Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Anadolu’nun tam bir Türk yurdu olmasını sağlayan Erenlerin buluşma noktası olmuştur bu topraklar. Tüm insanlığa örnek olacak, ticari, ahlaki ve sosyal öğretiler içinde barından Ahilik geleneğimiz; esnaf ve sanatkarları örgütleyerek ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite kontrol, standartlaşma gibi bugünün kavramlarını asırlar öncesinden bu topraklarda hayata geçirmiştir. Günümüzde esnaf ve sanatkarlar daima milletinin yanında olmuş, bunu ‘asrın felaketi’ olarak söylenen depremde bütün dünyaya göstermiştir. Samsun’da 72 meslek odası bulunmaktadır. Bu Samsun ve Türkiye için büyük bir güçtür. Devletin ve milletin emrinde bir güçtür” diye konuştu.

BAŞKAN DEMİR: HAK EDERSEK KALIRIZ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Esnaf noktasında birisi gerçekten o günkü toplumun takdirini, güvenini ve beğenisi kazanıyor ise o insanı hep hayırla yâd ederiz. Toplum için çok kıymetli olduklarını da biliriz. O esnafımızı kaybettiğimiz zaman kıymetini kat kat daha da anlarız. Her alanda bu bir değer ölçüsüdür. Kendi oturmayacağın, kullanmayacağın bir malzemeyi başkasına satacağım diye kullanma. Kamu hizmetinde de böyledir. Kendine yapılması istemediğin bir şeyi başkasına yapma. Bugün haftasını kutladığımız konu bizi bugünlere getiren, Anadolu’da var eden bundan sonra da var edecek olan ahlak ve tabiattır. Bu coğrafyada kalmayı hak etmek çok kolay değildir. Hak edersek kalırız” dedi.

AHİLİK DENİLİNCE ESNAF GELİR
SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, “Bu çarşının bizim için anlamı büyüktür. Ahilik bir milletin geçmiş hafızasıdır. Geçmişten alabileceğiz dersler, yakalayacağımız ipuçları, geleceğimizi daha sağlam inşa edebilme imkanını bize sağlayacaktır. Geçmişimiz bugün ihtiyaçlarına cevap modelleri üretmede bize rehber olacak bir hazinedir. Günümüzde Ahilik esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince Ahilik akla gelmektedir. Ahilikte Anadolu insanı şaşmaz ölçü ve kılavuz olmuştur. Günümüzde sosyal ve ticari hayatı düzenleyen birçok kural Ahilik kültüründen izler taşımaktadır” diye konuştu.

Programda İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu da bir konuşma yaptı. Programa ayrıca Samsun İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

VEFA ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Konuşmalarının sonunda geçmişin esnafı bugünün sanayicisi ve tacirleri vefa ödüllü verildi. Sanayici İkram Kılıç ve tacir Köksal Ersayın vefa ödülü aldı. Meslek liseleri arasında yapılan Ahilik konulu resim, şiir ve kompozisyon temalı yarışmalarda dereceye girenler öğrenciler ödüllendirildi. Etkinlik, ahi pilavının ikram edilmesiyle program son buldu.

İHA

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.