Dolar 32,5559
Euro 34,9352
Altın 2.442,90
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Bafra’da yorgan ustası

Bafra ilçesinde yaşayan 48 yıllık yorgancı Mehmet Karanfil, sentetik ürünlerden yapılan yorganların ucuz olması nedeniyle yorgancılık mesleğinin can çekiştiğini ifade etti

Bafra’da yorgan ustası
REKLAM ALANI
27 Haziran 2018 17:20

“ESKİYE GÖRE RAĞBET YOK”

Bafra’da Mehmet Karanfil 48 yıldır, oğlu Ahmet Karanfil de 20 yıldır yorgancılık mesleğini icra ediyor. Mesleğin son temsilcilerinden olan 63 yaşındaki Mehmet Karanfil, “Eskiye göre rağbet yok. Eskiden en azından pamuktan, yünden düğünlere yatak yapılıyordu. Hayvan tüylerinden yatak yapılıyordu, o şekilde devam edilip gidiyordu. Ama şimdi onlar kalktı, elyafa dönüştü. Biz yün olanları tavsiye diyoruz. Yorgan yaptırmak eskiye göre azaldı, bu işin kıymetini bilenler yaptırıyor. Yünü olanlar değerini bildiği için onlar bu işi devam ettiriyorlar. Bilmeyenler daha ucuza kaçmak için elyafa yöneliyor. Sağlık yönünden yünü tercih edenler oluyor. Oğlumla birlikte çalışıyoruz. Bu şekilde oda devam edip gidiyoruz. Şimdi çırak yetişmiyor. Bizim zamanımızdaydı çırak yetiştirmek. 45-50 sene önce çıraklık zamanı bol zamandı. O zaman yetişenlerden yetişti. 20-25 senedir çırak yetişen yok. Bu işe rağbet eden yok. Çünkü bu yorgancılık mesleği ölmeye başladığından dolayı, para kazanamıyoruz diyerekten aileler bu işe vermiyor çocuklarını. Onlar fabrikalara veriyorlar çocuklarını. Biz de bu mesleği seçtik baba-oğul olarak. Devam ediyoruz, mesleği yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

“BABA MESLEĞİ”

Oğlu Ahmet Karanfil ise “Baba mesleği, babamdan bana geldi. Başka işlerde de çalıştım ama baba mesleğini tercih ettim, o yüzden baba mesleğini devam ettiriyorum. 20 yıldır babamla beraberim, çok şükür memnunum. Mesleğimi devam ettirip gidiyoruz. Bu mesleğe rağbet kalmadı, biz de teknolojiye karşı direnmeye çalışıyoruz. Hazır elyaflı yorganlar çıktıktan sonra bizim işler azaldı. Gene de çok şükür yünü bilen, pamuğu bilen yorgan diktiriyor, boş kalmıyoruz. Şimdilik böyle yuvarlanıp gidiyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.