Dolar 32,4770
Euro 34,9370
Altın 2.435,95
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Biçerdöverle hasatta ‘dane kaybı’ uyarısı

Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, buğdayda biçerdöverle hasat sezonu başlarken ‘dane kaybı’ uyarısında bulundu

Biçerdöverle hasatta ‘dane kaybı’ uyarısı
REKLAM ALANI
22 Haziran 2018 19:17

2018 yılı biçerdöverle buğday hasat sezonu başlarken Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Her hasat sezonunda olduğu gibi bu yıl da müdürlük olarak, iyi bir hasat sezonu geçirebilmek ve hasat kayıplarını en aza indirebilmek için üreticilerimizle birlikte çalışacağız. Bu çalışmalarda dane kaybını en aza indirebilmek için hepimize düşen görevler vardır. Bu görevleri yerine getirirken en hassas olması gerekenlerse takdir edersiniz ki biçerdöver operatörleridir” dedi.
Samsun’da yaklaşık 110 bin hektar buğday ekilişinin yüzde 80’inin biçerdöverle hasat edildiğine dikkat çeken Kırmacı, “Bu anlamda biçerdöver operatörlerinin eğitimine büyük önem vermekteyiz. Mekanizasyon birimi ve il/ ilçe kontrolörlerimizin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde 2017 yılında İl genelinde yapılan 270 biçerdöver denetimi sonucunda; 0,88’lik dane kaybı ile ilimiz ekonomisine, (müsaade edilebilir yüzde 2’lik kayıp baz alındığında) 3.241.725 TL katkı kaydedilmiştir. Biçerdöverle hasat edilen alanda, dane kayıplarını sıfıra yakın bir seviyeye indirmek biçerdöver kullanıcılarının elindedir. Bunun içinse; operatör belgesi olmayan kişiler hasat yapmamalı, tam olarak olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli, sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, elekler sık sık temizlenmelidir. Yinelemek gerekirse; dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerimizi belgeli operatörlere teslim etmeliyiz. Bunun için de müdürlük olarak talep gelen ilçelerde ‘biçerdöver operatörleri yetiştirme’ kursları açmaktayız. 2001-2018 yılları arasında açtığımız kurslardan toplam 763 kişi eğitimden geçirilerek ‘biçerdöver operatörü’ olmaları sağlanmıştır” diye konuştu.

“KABAHATLER KANUNU’NA GÖRE İŞLEM YAPILACAK”
Nail Kırmacı açıklamasını şöyle tamamladı:
“Çiftçilerimiz de hem ülke ve hem de kendi ekonomileri açısından meseleye daha duyarlı yaklaşarak; operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup, dane kaybına sebep olan operatörleri merkezde il müdürlüğümüze ve ilçelerde de ilçe müdürlüklerine bildirerek yetkililerden yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine merkez ve ilçelerimizde görev yapan 53 kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. ve 40.maddesine göre işlem yapacaklardır. Sözlerimi sonlandırırken 2018 hasat döneminin çiftçilerimiz için bol ve bereketli olmasını dilerim.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.