Dolar 32,5150
Euro 34,9633
Altın 2.430,04
BİST 9.800,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Bugün orda da cumartesi mi?

Fatih TEZCE’nin kaleminden

Bugün orda da cumartesi mi?
REKLAM ALANI
30 Mart 2020 09:00 | Son Güncellenme: 29 Mart 2020 14:00

“Kocaman şehirler köye döndü. İnsanlar sevdiklerini alıp köylerine gittiler. Oysa Bin dokuz yüz altmışlar ’da tersi olmuştu.”

Hatırlıyordu. Dün gibiydi. Taşı toprağı altın diyerek göçü yıkmışlardı Büyükşehir’e. Mavi, arkası açık bedford marka kamyonla geldiler çamurlu yokuşu olan bu kente. Daha da hiç gidemediler. Akraba düğünü oldu gidemediler, cenazeler oldu gidemediler, asker eğlencesi oldu gidemediler. Bu sistem insanları koca bir kente hapsetmişti işte. Ya bugün, bugün de öyle değil mi?
Anadolu’daki köyleri de çamurluydu. Üstelik yokuş da yoktu köylerinde. Öyleyse neden gelmişlerdi?

Mavi bedford ’un arka açıktı. Karoserinde geldiler ailece. Hem de üşüyerek. Babası naylon branda ile sarmıştı kamyonun karoserini. Ama nafile. Oncayağmur, kulakları kızartan bir soğuk, burunların ucunu domatese çeviren rüzgâr. Annesinin köydeyken ördüğü beyaz süveterin içinden sarkan yırtık oduncu gömleğinin yenine burnunu sile sile baktı bu yeni kentin gökdelenlerine.
Kasetteki Haluk Levent şöyle diyordu: ”Bugün orda da cumartesi mi?”
Bir cumartesi günü taşındılar. Acaba köylerinde bugün de cumartesi miydi?

Gökyüzü görünmüyor, kuşlaruçmuyor. Papatyanın kokusu bu şehirde hissedilmiyordu. Oysa köylerinde her mavi hep gökyüzü, her yeşil hep çimen demekti.
* * *

Kentlilerin plaza dedikleri gökdelenlere benzeyen; tabiata başkaldıran bu ucube binaların birinde babası gece bekçisi olarak işe başladı. Köydeyken her gün gördüğü babasını artık üç günde bir, o da sabah kahvaltısında görebiliyordu.O kadardı. Kahvaltı bu kentin verdiği isim. Bildiğimiz sabah yemeği. Kent, işine geldiği gibi her şeye yeni ve tuhaf isimler vermekte mahirdir.
Bu kısacık zaman keşke bitmesiydi ama okula gitmek zorundaydı. On dakika ya gördü ya görecek. Sonra hemen okul için kapıya koşacak. Kapı önünde bekleyen okul servisinin olmaması demek, okula koşarak gitmek demekti kentte.

Köyde ise okulları, geniş bahçeleri olan; içinde elma, erik, kiraz gibi her türlü meyve ağaçlarının olduğu; bazen hanımeli bazen papatya bazen de yeşile düşen çiğ kokusunun siyah önlüğüne sırnaştığı, etrafı taş duvarla çevrili bir bahçenin içindeydi. Babasını her sabah bol bol görüyor, on dakikadan daha fazlası oluyor, kapı önünde babasının elini öperek okula gidiyordu. Okul demek her sabah babasını görmek demekti.
* * *
Daha da hiç gidemediler. Akraba düğünü oldu gidemediler, cenazeler oldu gidemediler, asker eğlencesi oldu gidemediler. Bu sistem insanları koca bir kente hapsetmişti. Şimdi arkası açık bedford marka kamyonetle köylerine geri dönüyorlar; kasette de Ferdi Tayfur’un arabesk şarkısı bağırıyordu: ”Hadi gel köyümüze geri dönelim/Fadime’nin düğününde halay çekelim/Hadi gel köyümüze geri dönelim…/

Bin dokuz yüz elli ’den sonra başlayan, ekonomik özgürlüğü önceleyen “Kırdan Kente Göç” ve toplumsal değil bireysel mutluluğu dayatan “Hayat Dışarda” dayatması iki bin yirmi ’de bitmişti çünkü. Bugün herkes evine ve köyüne sığınıyor.

“Allah’ın izniyle bu da geçecek”, dedi çocuk.“Önemli olan korona gibi virüsler bittikten sonra Bin dokuz yüz altmışlara dönmemek.”
————————————————————
*Yazı başlığı Haluk Levent’in Cumartesi/Bu Şehir isimli şarkısından alınmıştır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.