Dolar 32,5881
Euro 34,8027
Altın 2.508,00
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

‘BUNUN ADI CİNAYET!..’

ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Türkiye’de ‘tarımsal çöküş’ün yaşandığını belirterek, “Türkiye genelinde ve Samsun’da tarım topraklarına saldırı devam ediyor” dedi

‘BUNUN ADI CİNAYET!..’
REKLAM ALANI
10 Ocak 2023 18:52

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Tarımsal Öğretimin 177’inci Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, çok önemli ifadeler kullandı. Türkiye’nin 1980 sonrasından itibaren tarımsal çöküş yaşadığını söyleyen Bayzat, tarım topraklarının tehdit altında olduğunu da öne sürdü.

'BUNUN ADI CİNAYET!..'

TARIMSAL ÖĞRETİM 177 YAŞINDA
Samsun’da Tarımsal Öğretimin 177’inci Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında TMMOB ZMO Samsun Şubesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı ve Türkiye Ziraatçiler Derneği Samsun İl Temsilciliği Atatürk-Onur Anıtı’nda bir tören düzenledi. Tören sonrası ZMO Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, günün önemine ilişkin bir basın açıklamasında bulundu.

'BUNUN ADI CİNAYET!..'

TARIMSAL EĞİTİM YENİDEN PLANLANMALI
10 Ocak 1846 yılında İstanbul Yeşilköy’de ‘Ayamama Ziraat Mektebi’nde başlayan Tarımsal Eğitim ve Öğretimin bugün 177’inci yıl dönümünü kutladılarını hatırlatan Havva Yurdunuseven Bayzat, kısa şu görüşleri dile getirdi:

“Ülkemizde sayısı 43’e ulaşan Ziraat Fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız ülkemiz tarımına hizmet etmişler ve halen eğitim gören binerce öğrenci de bu eğitimi alarak tarım sektörüne hizmet vermeye hazırlanmaktadır. Son yıllarda Ziraat mühendisliğinin önemi anlaşımakla birliktebir çok fakültemizde tercih edilmeme nedeniyle bazı bölümlerin kapatıldığına şahit olmaktayız. Ziraat Fakültelerinin tekrar tercih edilen eğitim kurumları haline getirilmesi içinülkemizdeki tarımsal eğitim programlarının yeniden planlanlanması gerekmektedir.

'BUNUN ADI CİNAYET!..'

UKRAYNA’DAN BUĞDAY BEKLEYEN TÜRKİYE
Cumhuriyetle birlikte bir sektör olabilen akılcı ve doğru politikalarla ülkeyi besleyen tarım son yıllarda maalesef yeterli desteği görememektedir. 1980 sonrasında uygulanan yanlış politikalarla tarım sektöründe çöküş başlamış artan ülke nüfusunun beslenebilmesi için dışarıdan tarım ürünleri ithal edilir olmuştur. Gıdaya erişim ve tarımın önemi bütün gerçekliğiyle bir kez daha ortaya çıkmışve Ülkemiz savaş halindeki Ukrayna’dan buğday bekler duruma gelmiştir.

'BUNUN ADI CİNAYET!..'

SAMSUN OVALARINDA TARIM DIŞI KULLANIM
Tarım arazileri başta sanayileşme, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda amaç dışı kullanıma açılmış ve üretim dışına çıkmaya devam etmiştir. Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun özelinde de tarım topraklarına saldırı devam etmektedir. Yüzde 70’i ova topraklarından oluşan Samsun ili Büyük Ova Kapsamına alınan Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarına sahiptir. Topraklarında 12 ay tarım yapılabilen nadir illerimiz arasında yer almakta olup bu ovalarda yetiştirilen ürünler Türkiyenin her tarafında tüketilmektedir. Bu kıymetli ovalarımız koruma altına alınmış olmasına rağmen tarım dışı kullanıma açılmaktadır. Telafisi olmayan bu toprakların ‘Kamu Yararı’’ bahanesiyle tarım dışı kullanımlara açılması bir cinayettir.
Kamunun, yani halkın birincil hakkı, temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak, kirletilmemiş topraklarda tarım yapmak , temiz ve içilebilir suya ulaşmaktır.

DÜŞÜK ÜCRETLER VE LİYAKATSİZLİK
Tarım sektörünün mihenk taşı olan Ziraat Mühendisleri, ülke tarımının bu içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir. Bir çok meslektaşımız iş ararken, iş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin uğraşı içindedir. Son günlerde tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar tarım sektöründe iş yeri sahibi meslektaşlarımızın ileriye dönük planlama yapmalarını güçleştirmektedir. Tarım Danışmanları ve Özel Sektörde çalışan meslektaşlarımız çoğunlukla insan onuruna yakışır ücret alamazken, kamuda çalışanlar likata dayalı çalışma ortamı özlemi içerisindedir.”

Nisanur ÖZYURT

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.