Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

‘BAFRA MODELİ’ DAMGASI!

Samsun’un Bafra İlçesi’nde çeltik üretiminde uzun yıllardır kullanılan Damlama Su Sistemi, tüm Türkiye’de yayılmaya devam ediyor

‘BAFRA MODELİ’   DAMGASI!
REKLAM ALANI
31 Mayıs 2021 15:32 | Son Güncellenme: 31 Mayıs 2021 15:54

Çeltik yetiştiriciliğinde Samsun Bafra’da yıllardır kullanılan damlama su sistemi Düzce’de ilk defa kuruldu. Düzceli çiftçilerin deneme amaçlı 5 dönümlük arazide kurduğu sistem ile hem yüzde 70’lik su tasarrufu sağlanacak hem de rekolte artacak.

YÜZDE 70 ORANINDA TASARRUF
Düzce’de çeltik ekimleri başladı. Osmanlı Saray mutfağına kadar uzanan Konuralp Pirinci için Düzce’de ilk defa yeni bir sistem devreye alındı. Daha önce salma sulama sistemi ile ekilen pirinç için daha önce Samsun Bafra’da kullanılan damlama sulama sistemi Konuralp bölgesinde devreye alındı. Damlama sulama sistemi ile sulanan arazilerde mahsulde verimlilik, su tüketiminde ise yüzde 70 oranında tasarruf sağlanacak. Konuralp’te ilk olarak 5 dönümlük alanda ekilen çeltikte verimlilikte artacak.

SU SIKINTISI YAŞAMADAN ÜRETİM
2030 yıllarında küresel ısınmadan dolayı su sıkıntısı yaşanacağı konusunda bilim adamları tarafından bir çok açıklama yapılıyor. Bu açıklamalar ışığında Düzce’de ki çeltik ekimlerinde damlama sulama sistemi ile Barajdaki su azalmasının önüne geçilecek. Düzce’de 2 bin dönümlük alanda yetiştirilen çeltiklerin sularının da boşa akmasının önüne geçilecek sistem ilk olarak Fatih Bayraktar’ın tarlasında uygulamaya konuldu. Değerler istenildiği gibi olduğu takdirde, arazilerin tamamında damlama sulama sistemi kullanılacak.

YILDA 2 KEZ EKİM İMKANI
Damlama sulama sistemini Düzce’de ilk defa tarlasında kullanmaya başlayan Çiftçi Fatih Bayraktar, damlama sistemi ile hasat sonunda başka mahsul ekebileceklerini belirterek, “100 dönümlük arazide normal sulama sistemi ile pirinç ekimi yapıyoruz. Bu senede İl Özel İdaresi’nin Valiliğin ve Sulama Birliği’nin önderliğinde bu damlama sulamayı yaptık. Bu damlama sulama sisteminin özelliği biraz daha az işçilik sezonunda hasadını yaptığımız zaman tekrar hasadı kaldırıp başka bir ürün ekebilme şansımız var. Bu yüzden bunu ilk defa Düzce’de denedik. Şu anda çalıştırdık ve sularını bir taraftan veriyoruz. Bu ürünü kaldırdıktan sonra karnabahar, brokoli, lahana gibi kışlık ürünler ekebileceğiz. Yani yılda iki ekim yaparak gelir elde etmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ ÇOK MEMNUN
Damlama sulama sistemi ile su tasarrufu da yapacaklarını belirten çiftçi Bayraktar, “ Mühim olan çeltiğin ıslak nemli kalması. Nemli kaldıktan sonra sular birbirine kavuşuyor. Devamlı suyun altında kalıyor. Yani burada her gün sulama yapmayacağız. Dezavantajı da bu aynı zamanda. 2 günde bir su vereceğiz. Bu da pirince yeterli geliyor zaten. Suda yüzde 60 yüzde 70 tasarruf sağlayacak. İlerleyen senelerde Dünya genelinde su kıtlığı yaşanacağı söyleniyor. O zamanlarda çiftçimiz ne yapacak bu yüzde 70 su tasarruflu sistemi kullanacak. Yeterli su gelmediği zaman gelen su ila idare edecek” şeklinde konuştu.

DENEMELER BAŞARILI OLDU
Samsun Bafra’da damlama sulama sisteminin kullanıldığını ve rekoltenin yüksek çıktığını vurgulayan Bayraktar, “Bafra’dan gelen bu sistemi kuran arkadaşlarımız oradan bizim aldığımız rekoltenin üzerinde bile rekolte aldıklarını söylediler ve aldıklarını biliyoruz hatta. Üretimde damlama sulama olduğu için herhangi bir düşüş olmayacak. Fazlası bile olabilir. Bu o bölgelerde ekildi denendi” dedi.
İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.