Dolar 34,8626
Euro 36,7531
Altın 3.021,60
BİST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Çar 10°C
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 10°C

MESLEK TERCİHİ

MESLEK TERCİHİ
REKLAM ALANI
28 Haziran 2022 09:00 | Son Güncellenme: 29 Haziran 2022 17:22

Koca bir eğitim – öğretim yılını daha geride bıraktık. Yıl boyu derslere ağırlık veren, sınava hazırlanan, not peşinde koşan milyonlarca öğrenci derin bir nefes aldı.

Şimdilerde ise heyecanla sınav sonuçları bekleniyor. Lise geçiş sınavına girenler, üniversite sınavına girenler, hepsi heyecanla yerleşecekleri okulun belli olmasını bekliyor.

Peki, kimler gerçekten okumak istediği bölümü tercih edebilecek? Ya da kimler istediği bölüme veya okula yerleşebilecek?

Ne demiş Konfüçyüs: “Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa çalışmış olmazsınız.”

Bizim memlekette sevdiğin işi yapmak zor. Çünkü; önce aileler ya kariyer ya da para odaklı mesleği seçmesi konusunda öğrenciye baskı yapıyor, sonra konu komşu, eş – dost. O da yetmezmiş gibi sistem olarak da çok müsait olduğumuz söylenemez.

Öğrenciler sınava giriyor, sonra…

Sevgili veliler; lütfen çocuklarınıza sevdiği mesleği yapması konusunda fırsat verin. Çünkü bizler öğrencilere fırsat vermediğimiz sürece, etrafımızı işini sevmeyen ve dolayısıyla işinde başarılı olamayan çalışanlar sarıyor.  Bu durum da ne çalışanı mutlu ediyor ne de hizmet alanı.

Vakti zamanında bir balıkçının oğlu okulu bırakıp, babası gibi balıkçılık yapmak istediğini söylemişti. Annesi bu durumu kabullenmeyip, ne yapıp edip çocuğunun okumasını istedi. Biz de allem ettik, kallem ettik, puanı baraja takılıyor olmasına rağmen, bin bir zahmet, rica minnet delikanlıyı meslek lisesine yazdırdık. Biz mutlu, delikanlının annesi mutlu ama delikanlı mutlu değil.

Aradan birkaç yıl geçti. Bir baktım, delikanlı babasının yanında balıkçılık yapıyor. “Hayırdır” dedim. Okulu bırakmış ve balıkçılığa başlamış. Ne de olsa baba mesleği.

Ne diyelim. Memleketin balıkçıya da ihtiyacı var.

Thomas Edison ne demiş, “Hayatta bir gün bile çalışmadım, hepsi keyiften ibaretti.”

İşiniz keyfiniz olsun…

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.